Evropský akt o umělé inteligenci (AI Act) zavádí jednotná pravidla pro AI Evropský akt o umělé inteligenci (AI Act), platný od července 2024, zavádí jednotná pravidla pro AI v celé EU a klade důraz na tvorbu technických norem, které zajišťují shodu s legislativou. Organizace CEN a CENELEC, známé standardizací i v oblasti elektroinstala
cí, nyní mají za úkol vytvořit normy i pro AI systémy. Součástí procesu je pracovní skupina pro „inkluzivitu“, která má zajistit, aby se do tvorby norem zapojili všichni relevantní účastníci – včetně techniků, odborníků z praxe a profesních organizací. Cílem je, aby budoucí AI normy zohlednily praktické požadavky z terénu, například otázky provozu, bezpečnosti, signalizace nebo rušení v systémech s AI prvky. Inkluzivita zde znamená, že i odborníci mimo velké firmy mají mít možnost ovlivnit normy, které se mohou dotýkat i běžných prvků elektroinstala
ce – třeba když AI systém zasahuje do řízení rozvaděče, ochranných prvků nebo signalizačních zařízení. Informace o vývoji jsou sdíleny přes newsletter nebo LinkedIn, skupina pořádá workshopy a sleduje praktické uplatnění návrhů.
Související ... ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jaké Ai zařízení v elektroinstala ci přijde jako první?
Tu zprávu Cenelecu jsem si dočetl do konce. Vypadá to, že to myslí smrtelně vážně. I když jsem se ptal na Ai u nás na Čase a tak jsem dostal spíš rozmlženou odpověď, tak pokud zalovíte v zahraničí, ta se Ai v elektroinstala
cích tak nějak očekává automaticky. Snad bude využití v nějaké bezpečné úsečce. I když už dnes je AI nasazená v komerčních budovách celkem běžně, třeba stejně jako banky AI také využívají k detekci podezřelého chování. A tak takový veselý obrázek, kdy si typický jazykový model nabarví izolaci vodičů podle nějaké statistiky pravděpodobnos
ti, je dobrým odstrašákem. Rád bych řekl, že nám byl AI čert dlužen ale zatím vnímám, alespoň pro mou prácí, víc pozitiv.
Ale kde se vezme AI v rozvaděči? To je fakt k zamyšlení.