Jak a za jak dlouho se lze naučit hromosvodařině?
pegas100:
Hromosvod není nic složitého, ale pokud se dělá z hromosvodu věda, tak se dá postavit byznys na čemkoliv. Škoda jen toho, že hromosvod na RD je levnější než všechny dokumenty k němu vztažené. Na tom by se mělo zapracovat. To ale platí na cokoliv v dnešní době.
Milan Hudec:
Citace: Pavel Čermák 22.12.2025, 16:48
Když už jsme u těch hromosvodů, zdá se mě to, nebo je na nové budově nádraží v Kr.Poli v Brně
nějak hodně HVI jímačů na danou plochu? Že by to byla LPS I ?
Ano.
Jan Franěk:
Citace: pegas100 22.12.2025, 17:00
Hromosvod není nic složitého, ale pokud se dělá z hromosvodu věda, tak se dá postavit byznys na čemkoliv. Škoda jen toho, že hromosvod na RD je levnější než všechny dokumenty k němu vztažené. Na tom by se mělo zapracovat. To ale platí na cokoliv v dnešní době.
Asi si mi to ani nechce moc komentovat. Bohužel se mi do ruky dostávají projekty kde si projektant myslí to samé a výsledek je špatný. Nebo jsem smutný když musím lidem kterým vnější ochranu provedla firma bez dokumentace, ale se zkušenostmi v oboru s více jak 20letou praxí bez jediné stížnosti říci, že je to prakticky nerevidovateln é a rozhodně ne kladným hodnocením.
Mám často vyloženě škodolibou radost z toho, když zákazník alespoň pročte doporučené podklady pro vnější ochrany (například KNÍŠKA.eu) a namažou si podobné firmy svými dotazy takříkajíc na chleba. Kupodivu jsou v tomto čím dál tím poctivější a ochotnější ženy, než muži. Překvapení firem s dvacetiletou praxí, když (podceňovaná) zákaznice prokáže hlubší znalosti v oboru než oni, je varováním a ukázkou toho kam se obor posunul. A přitom stačí jen trochu chtít a navštívit třeba i pár školení.
Jo, moci říct že tomu opravdu rozumím stojí něco (moře) času a učení. Jsem pořád na začátku, ale pomalu se prokousávám alespoň k dobrým základům.
K Honzovi Hájkovi asi jen toto (poklona) (poklona) (poklona) O0 O0 O0
Díky za něj a další lidi co mají svůj obor rádi a přistupují k němu poctivě
Jaromír Táborský:
Základ pochopíš za pár měsíců, když budeš chodit s někým, kdo to fakt dělá správně. Ale dělat to dobře a bez průšvihů sám? To jsou roky. Každá střecha je jiná, materiály jsou jiné, situace jsou jiné, a chyby po jiných uvidíš až časem. A jestli k tomu není pořádná dokumentace a návaznost na uzemnění a pospojování, tak je to často veliký problém, i kdyby to na střeše vypadalo hezky. Ale to je marný někomu vysvětlovat.
Jan Hájek:
Jen bych doplnil citací z dopisu více jak století starého:
Rudolf Vejtruba 1908 – nabídka revize a realizace hromosvodu
Oznamovatel firmy R.Vejtruba
Nesprávným hromosvodem jest budova nejvýše ohrožena.
V žádném oboru lidské práce nevyskytuje se snad více břídilů, kteří hřešíce na odbornou neznalost pánů majitelů hromosvodů, opatřují si prostředky ku své existenci v oboru výše naznačeném a jen naprostým nedostatkem vědomí obrovské zodpovědnosti se strany instalatérů, dá se vysvětliti faktum, že více jak polovina zařízených hromosvodů postrádá jakékoliv ceny. O této smutné zkušenosti měl jsem příležitost se přesvědčiti za své více jak 35leté praxe s tomto oboru, kdy zhusta vyšetřuje hromadně hromosvody v různých městech, mohl jsem málokterý označiti za správný.
Ochrana před bleskem je tedy velmi stabilní obor, je to prostě furt to samý! O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana