Jak a za jak dlouho se lze naučit hromosvodařině?
Miroslav Minařík:
Cesta Jana Hájka k hromosvodům
Příběh ukazuje, že vstup do oblasti ochrany před bleskem často začíná v praxi u hromosvodů, svodů a uzemnění, ne jen v učebnici. Zpočátku pomohla improvizace, mentoři a první "nalejvárna", která přeložila jevy do srozumitelné řeči. Proč ale bez historie nevíme, proč dnes vedeme vodiče tak a děláme vyrovnání potenciálů právě takto? Staré spisy dávají kontext k normám, vysvětlují vznik pravidel a varují před dávno popsanými chybami. Kdo propojí praxi, normy a dějiny, není jen vykonavatel předpisů, rozumí, jak ochrana před bleskem skutečně funguje.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jak a za jak dlouho se lze naučit hromosvodařině?
Jan Yossarian:
Tak to klobouk dolů! Já měl zato, že pan Hájek šplhal po hromosvodech od malička a on je to jen vedlejší produkt. Tak to je velice slušný výkon, dává mi to naději, že i já bych na stará kolena mohl .. :-) (drinks)
Jiří Kantner:
Vážím si každého odborníka, který svůj obor zvládá na špičkové úrovni. Není to samozřejmost. A musím říct, že i po odborném studiu na VŠ se před člověkem během počátku práce otevře široká problematika oboru a prvních několik let mu docházejí nejrůznější souvislosti a získává teprve přehled. Bez samostudia to nefunguje a bez spojení s praxí a řešení praktických problémů také ne. Škola může dát určitý základ ale zbytek už je na každém jednotlivci.
František Šohajda:
Dnes, by už měla být hromosvodařina samostatný obor.Jak se toto odvětní elektrotechnik y rozrůstá,
stále vidíme něco nového .....Spráně provedenou instalaci hromosvodu dnes málo-kdo zvládá alespoň na nějaké min. výšši.A je jedno jestli to je montér,projektant či revizák.
Každý, kdo se o to zajímá to vidí každý den na střechách budov. Změnila se i montáž střech,
jejich materiálové provedení, je tam spousta železa, železobetonu a podobně..... (norm)
Pavel Čermák:
Když už jsme u těch hromosvodů, zdá se mě to, nebo je na nové budově nádraží v Kr.Poli v Brně
nějak hodně HVI jímačů na danou plochu? Že by to byla LPS I ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana