Může provozovatel sítě vést přípojku ke garáži přes cizí soukromé pozemky?

<< < (2/3) > >>

Pavel Horský:
Hlavně pozor na to, k čemu se upíšete.
Je třeba myslet hodně do budoucna, např. s prodejem onoho pozemku na výstavbu další nemovitosti.
Pak by následovala žádost o přeložku onoho kabelu, která by byla financována v plné výši vyvolavatelem akce, tzn. vámi a nebo novým vlastníkem pozemku a taková přeložka jdoucí pod taktovkou ČEZu pak vyjde na několik stovek tisíc korun. Pozor na to!

Emanuel Kocián:
A jak byste chtěl, aby se to dělalo? Prvně se prostě nakreslí projekt a pak se teprve vyběhávaj souhlasy a břemena. Opačně se to nedělá. Nikdo nebude nikde pobíhat jen s od tužky počmáraným papírem v ruce. Jinak platí, že se musí jen umřít. Pokud soused doufá, že ČEZ jen tak luskne prstem v nose, a všechno "se" projedná, tak je na těžkém omylu. Dřív nebo později vyfasuje soused do rukou smlouvy na věcná břemena a bude to muset "vyběhat" nebo dostane pokyn, aby laskavě obešel dotyčné a zlámal je na podpisy. Proč? Protože je hejl. Hejl je někdo, kdo něco chce. A hejl se musí (po)starat, pokud chce, aby to co chce, bylo.
Teoreticky by ta přípojka nn šla i vyvlastnit. V tomto případě je ale vyvlastnění nejspíše neprůchozí, protože v žádném zákoně není psáno, že v garáži musí být za každou cenu elektrika. Jiná situace by byla, pokud by šlo o objekt k bydlení v zastavěné/zastavitelné ploše.

Emanuel Kocián:
No a pokud se to sousedovi nepodaří "vyběhat",  "zlámat",  tak distributor holt od smlouvy o připojení po nějakém čase odstoupí. V každé smlouvě o připojení od každého distributora je klauzule, že pokud se nepodaří do data xy zajistit věcná břemena ke zřízení stavby související s připojením, tak má distributor právo změnit technické řešení (např. připojit z jiné strany, přes jiné pozemky) a/nebo smlouvu ukončit. Jinou otázkou pak je, kdo hradí v takovém případě zmařené náklady.

Jiří_Hrubý:
Citace: AlexH  12.12.2025, 11:23

provozovatel sítě mu ji naplánoval z jedné skříně

Z tohohle je nejednoznačné, o co se jedná a vzhledem k tomu, že málokdo chápe majetkové rozhraní, může ta “jedna skříň” být místem, odkud umožňuje distributor provést připojení ER, ale zrovna tak místem, odkud bude distributor pokračovat s napájecí smyčkou. Varianta druhá však moc nekoresponduje s tím, že dosud nebyli obesláni účastníci řízení a proto se mi zdá reálnější první varianta, že distributor určil nejbližší místo v síti, umožňující připojení instalačního kabelu a tento si bude zajišťovat žadatel o připojení.
Distributor je vázán legislativou a pokud by měl pro garáž s příkonem 1 MWh za pět let budovat 100m přípojku, nejedná s péčí řádného hospodáře a je to napadnutelné. Navíc starosti se zřizováním břemene jdou v případě přípojky za distributorem, v případě instalace za garážníkem.
Jiná situace by byla, kdyby se s přípojkou pro garáž, vyřešila přeložka třeba pro objekty s dotčenými pozemky.
Tazatel nemá dostatek informací, takže stejně nevíme, co se na místě děje.

AlexH:
Snažil jsem se zde zjistit informace ve smyslu svého dotazu, tedy spíše, které nejsou přímo technické - elektrikářské. Nicméně ta "jedna skříň",  odkud by se podle projektu napojovalo, je cca 15-16m od té, co by měla vzniknout pro garáž. Přiznám se, že mě děsí, že vůbec může někoho napadnout, že jinému do pozemku zakope páteřní síť  :( Takový postup působí spíše jako lumpárna. Jak jsem psal, nebýt souseda objednavatele přípojky pro garáž, doteď to nevím. V mezidobí jsem zjistil, že to predikovala konkrétní osoba "vedoucí" pro naši oblast. Zatím bez odezvy na dotaz, proč dělají co dělají.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana