Může provozovatel sítě vést přípojku ke garáži přes cizí soukromé pozemky?

(1/3) > >>

AlexH:

Soused si požádal o přípojku na garáž a provozovatel sítě mu ji naplánoval z jedné skříně, přes cizí soukromé pozemky? Kdyby mi nepřišel ukázat co se chystá, ani by mi to nikdo nesdělil. Chci se zeptat, jestli se to dnes takto dělá? Zakopeme komukoli do pozemku co chceme a nikoho se neptáme?

David Hruda:
Ne.
Vlastník pozemku bude distributorem osloven s žádostí o zřízení věcného břemena, které může buď odsouhlasit, nebo odmítnout.

AlexH:
Nesměle doufám, že to tak je, že by snad do našeho majetku, nikdo bez našeho vědomí, nebo souhlasu, zasahovat neměl, ale hotový projekt přípojky, která je "namalovaná" přes můj a další pozemek, mi přinesl ukázat soused, tedy její "objednatel",  už má všechno zaplacené, ne projektant nebo provozovatel sítě. Ti nás nijak nekontaktovali a sousedovi poslali spoustu papírů a výkresů k podpisu.

Poradíte co dělat, jak postupovat?

Milan Hudec:
V klidu, oni vás před kopnutím do země osloví, že je hotový projekt nic neznamená, dívejte se na to s pohledem, že onen projekt je úvaha jak by to mohlo být za splnění dalších náležitostí.

Jiří_Hrubý:
Už ve fázi PD, řeší tyhle věci projektant. Proto taky musí obeslat všechny majitele dotčených i sousedních pozemků.
Ono totiž záleží na tom, co soused ukazoval za papír.
Protože máme nedotknutelnos t soukromého majetku, pak i majetkové rozhraní se posouvá na stávající body a veřejné prostranství.
Čili sousedovi nabídli místo připojení a tím povinnost splnili. S čárou přes váš pozemek ho můžete klidně poslat kam uznáte za vhodné.
Tohle je obecně běžný problém liniových staveb. Každý chce, aby mu dráty zmizely zadarmo z chalupy, ale nový kabel ať jde přes souseda. V době elektrifikace to bylo naopak, lidi svítit chtěli, proto neměli problém s trubkou na chalupě.  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana