Jak zapojit hodiny Pragotron?

<< < (2/2)

Martin Kurka:
Dáte vše do pořádku, pak podle změřeného proudu a potřebného napětí a počtu větví objednáte mateční hodiny a DC zdroje. V podstatě jsou v ČR jen dva výrobci matečních hodin pro řízení klasických, bipolárními impulsy řízených podružných hodin.

Při výpadku napájecí sítě pracují mateční hodiny se dvěma principy. Se záložním akumulátorem (klasická koncepce, která pracovala i  s mechnickými matečními hodinami)  a moderně i s dopočítáním a odesláním chybějících impulsů po obnově napájení.

Mateční hodiny jsou dnes řízeny DCF signálem nebo časovým normálem geostacionární ch družic pro geolokaci (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou...),          nebo NPT časovými servery Internetu a kombinacemi těchto časových normálů. Takže kolik je přesně hodin mateční hodiny ví moc dobře a také ví v kolik hodin a vteřin přišly o napájení ze sítě. Po obnově napájení odkrokují "zrychleně" potřebný počet chybějících impulsů do podružných hodin, aby se všechny srovnaly na správný  čas. Obdobně to pracuje při změně času zimní/letní.

Volba krokování "zrychleně" ale znamená krokoání s mezerou mezi pulsy desítky sekund (často uživatelsky nastavitelné). A to právě z důvodů odrazů a doznívání napětí  a přepětí z paralelně spojených cívek motorlků  na dlouhých linkách.  

Není nic horšího, než když s vám mezi sebou hodiny rozsypou a pak je musíte všechny fyzicky obejít a sjednotit.

Tahle minela se mi jako elévovi podařila, když technik pro telefonní liky a pro jednotný čas zůstal viset tři dny u karet, udělal si klidně Áčka. A tehdy mne šéf poslal po výpadku napájení hodiny srovnat na přesný čas. Díval jsem se na nejbližší hodiny a pral tam impulsy po 1 vteřině. Nejbližší hodiny jsem nastavil dobře, ale když se vrátil karbaník do práce, málem mne zabil. Většina hodin měla různý čas. Ale šéf řekl jestli bude mít kecy, tak že si z ta Áčka nebude smět vzít dovolenou a dostane je natvrdo, že má smůlu že měl být v práci, nebo nahlásit že si bere dovolenou a kdy přijde. A mně zakázal, abych karbaníkovi pomohl napravit to, co jsem z neznalosti udělal.
Byl to bezvadný šéf, nekomunista a neestébák, slušný a spravedlivý člověk. Rádi na něj vzpomínáme.

Kdyby se vám na lince objevil zkrat, jde jej nejrychleji najít metodou měření napětí na hodinách při lince napájené ze zdoje konstantního proudu. K výběru na kterých hodinách měřit použijte metodu půlení intervalu. Dostanete se metodicky nejrychleji k cíli s nejmenšími vodorovnými i svislými štaflokilometr y.

Pavel Čermák:
Zrovna minulý týden jsem s "krvácejícím srdce" při úklidu skladu vyhodil jeny nové matiční EH40 .
Jinak malinká oprava ,  v podružných hodinách není vždy rotační motorek ale často i polarizovaná
"klapačka",  která se jednou přitáhne vlevo a poduhé vpravo podle polarity impulzu
EH 40 měli "rychloposuv" po cca 3 sec.

mafiak:
Obávam sa, že pán sa snaží sprevádzkovať kusovku ako dekoráciu a spomienku na dobu minulú. To ostáva len bastlenie
https://www.instructables.com/Arduino-Pragotron-TFT-Clock-Controller/

Jiří Váňa:
Odzkoušeno. Funguje několik let:
https://www.zajic.cz/podruzne/podruzne.htm%C4%9Bc%C3%AD%20hodiny%20aj.

Martin Kurka:
Citace: mafiak  04.12.2025, 10:04

Obávam sa, že pán sa snaží sprevádzkovať kusovku ako dekoráciu a spomienku na dobu minulú. To ostáva len bastlenie

Nikoliv, stačí číst zadání problému.

Citace: LVIC  01.12.2025, 09:27

Mám v pláne zapojiť vo fabrike klasické komunistické hodiny ktoré sú prepojené medzi sebou.

Citace: Jiří Váňa  06.12.2025, 13:32

Odzkoušeno. Funguje několik let:
https://www.zajic.cz/podruzne/podruzne.htm%C4%9Bc%C3%AD%20hodiny%20aj.

Pro amatérskou vestavbu do jediných hodin dobré, ale pro profi nasazení od škol přes úřady, nemocnice až po fabriky a nádraží dost drahé.
Profi výrobek od Mobatime, Kadlec elektronika či Elektročas stojí včetně GPS nebo DCF přijímače plusminus stejně, není to žádná stavebnice, ale výrobek se zárukou a mají mnoho jiných důležitých funkcí. Například radiem řízenou atomovou přesnost času, automatickou změnu času letní/zimní a potřebný výkon a připojení více linek a přepěťové ochrany linek. A také profi oddělení 230V od hodinové linky - dodržené a zkušebnou změřené vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana