Co to je za značku (klikatá linka) ve schématu?
Karel Bělohlávek:
Mne v tom schématu zaujalo označení ALNICO. S tímto termínem jsem se v minulosti setkal v souvislosti s brzděním motorů. Myslím, že to bylo použito u nějakého obrábějícího stroje, možná soustruhu.
František Ševčík:
Tady je k tomu hezké počtení:
https://www.mylms.cz/otackove-rele-alnico-princip-a-pouziti/
Jirka Dobrovolný:
Jde o proudové relé, respektive proudovou cívku. Tipuji, že je to nějaké relé se dvěma vinutími. Jedno silným drátem s málo závity pro relativně vysoký proud - horní část schématu. Dále jedno vinutí tenkým drátem s mnoha závity pro ovládací napětí - dolní část schematu.
Také já myslím, že jde o nějaký soustruh. Se dvěma motory na vřetenu. (Něco jako SU50, ale asi menší. To ALNICO je na SU50 taky a je spolu s dalšími prvky ve funkci brždění vřetena protiproudem.)
Jirka Dobrovolný:
V jiném fóru stejná otázka. Odpověď: Je to to na přiložené fotce.
Martin Kurka:
Značka je na 100% cívka relé. Je to velmi starý způsob kreslení schémat cca z 60-tých let minulého století.
Rozborem schematu je podle mne použito speciální paměťové relá se dvěma cívkami
Na horní části snímku je první cívka, proudová, prochází jí plný proud fáze L2 napájející oba motory.
Na dolní části snímku je druhá, napěťová cívka.
Celé zapojení blokuje nový rozběh motorů, pokud alespoň jeden z nich běží, nebo brzdí protiproudem (konec brzdění protiproudem ukončí poloautomatick y Alnico relé)
Paměťová relé dělalo ZPA Trutnov. V příloze je již v modernějším provedení, než asi bude ve zkoumaném stroji. Paměťový prvek jsou mechanické "zobáčky" mezi cívkami proti sobě postavených relé. Ty jsou sestavovány ze sériových pomocných relé doplněných o zobáčky. Ale pro představu je dávám do přílohy.
Edit. Než jsem dopsal, kolega Dobrovolný trefil hned hřebík na hlavičku. Podle značky na relé typu A11 jde také o výrobek ZPA Trutnov. Kdo bude mít od relé A11 katalog, dokáže vysvětlit i funkci. Také podle mne bude funkce popsána v návodu pro obsluhu stroje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana