Dá se navinout několika fázový motor ?

<< < (2/3) > >>

Václav Třetí:
Tazatel v tom má už podle názvu tématu guláš. Víceotáčkový motor nazývá vícefázovým

M S:
Cela tato sranda bude stat viac, ako frekvencny menic / inverter (nie inventor).

dvorsky1:
Citace: jarek59  11.11.2025, 19:10

Je technicky možné vyrobit a nebo navinout motor který bude mít několik fází? Každá fáze bude mít jinou sílu nebo výkon tohoto motoru. 6 a nebo až 12 fází.
Vím že se muže koupit motor 3 fázový a napojit na inventor který mi motor bude vytvářet výkon podle otáček. Ale takto to nechci. Chtěl bych motor jak jsem psal který bude vykonově tzv na přimo bez inventoru.

Jo zapoměl jsem napsat že to zapínaní kterou fází neboli výkon právě potřebuji, tak na to mám zařízení které to zapne. Buď postupně a nebo jaké potřebuji.

Teoretický je možné vyrobiť 5 fázový motor, videl som jeden vedecký článok z technickej unizverzity Košice, že sa takýmto motorom zaoberali. 5 fázový motor iba zlepšuje vlastnosti motora, čo som si zatiaľ stačil prečítať.
Motory s rôznymi výkonmi môžete použiť ako viacpólové motory, ktoré už spomínali páni vyššie v komentároch. Pri viacpólových motoroch odporúčam si objednať aj ťažký ventilátor napr. z liatiny na zvýšenie momentu zotrvačnosti a následne zníženie trhu a ľahším prechodom pri prepínaní rýchlosti.

prikladám odkaz na článok o 5 fázovom motore "chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://trilobit.fai.utb.cz/Data/Articles/PDF/353c9163-50d6-4d14-b079-8061bedfb9cc.pdf"

v prílohe s pdf súborom je aj vedecký článok na prototyp 5 fázového motora sú tam aj nejaké obrázky. Zatiaľ je to stále iba práca na akademickej pôde.

Martin Kurka:
Citace: jarek59  11.11.2025, 19:10

Je technicky možné vyrobit a nebo navinout motor který bude mít několik fází? Každá fáze bude mít jinou sílu nebo výkon tohoto motoru. 6 a nebo až 12 fází.
Vím že se muže koupit motor 3 fázový a napojit na inventor který mi motor bude vytvářet výkon podle otáček. Ale takto to nechci. Chtěl bych motor jak jsem psal který bude vykonově tzv na přimo bez inventoru.

Jo zapoměl jsem napsat že to zapínaní kterou fází neboli výkon právě potřebuji, tak na to mám zařízení které to zapne. Buď postupně a nebo jaké potřebuji.

Vaše idea je zcestná - viz překlad ze závěru článku Jána Kaňucha:

Pětifázový indukční stroj může pracovat s jednou nebo dvěma fázemi v otevřeném obvodu, což pohonu poskytuje vysokou odolnost proti poruchám. V těchto případech jsou odpojeny pouze poruchové fáze, zatímco ostatní fáze zůstávají v provozu jako za normálních pracovních podmínek.
- Ve všech poruchových případech je nutná správná strategie řízení proudu, aby se omezilo kolísání točivého momentu, což může být povinným požadavkem v několika aplikacích.

Abyste dokázal omezit kolísání točivého momentu v průběhu každé otáčky motoru, musíte umět řídit proud v nevypnutých fázích motoru, což píše autor i v závěru článku:

- K řízení motoru je potřebný pětifázový měnič.

Bez řízení proudu  bude moment během jedné otáčky kolísat, to znamená, že výsledek bude už slyšet i ve zvuku motoru jako když táhnete motor po vlnitém plechu. Celý pohonný systém se pak rozkmitá a zničí.

jarek59:
 (poklona)
Ano asi jsem se špatně vyjádřil o co mi jde.
Takže potřeboval by jsem pro naši firmu vyrobit a případně pokud by se to vyplatilo vyrábět motor kde by se řídil výkon motoru několika fázemi. Také jsem se nejasně vyjádřil ohledně toho jakoby inventoru který zajistí ruzný výkon motoru. Správně jsem měl také napsat frekvenční měnič když mě jeden diskitující na to upozornil .
Já ale toto nechci přes tento měnič řešit. A tak mě napadla myšlenka že by motor měl několik fází. Inspiraci neboli nápad jsem našel v : posílam v příloze, kde je pojednání o až 15 fazových motorech.
Takže když to zhrnu, potřebovali by jsme motor zatím jako prototyp který by měl ruzné výkony. Prostě každá fáze jiný posloupný výkon. Třeba 1 fáze 200 Watu a pak každá další po 100 a nebo 200 Watech pokaždé více .
A nebo ta celá myšlenka je na nic. A stačilo by to udělat jako mnoho vykonný motor s mnoha vinutím které každé vinutí by mělo jiný výkon motoru. Zase posloupný od nejmenšího výkonu až k maximu vykonu motoru.
Takže asi tak to myslím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana