Kolik chrániček nachystat do parkovacího přístřešku, kde se bude nabíjet EV?
Michal Čeleda:
Silovinu i data určitě zvlášť, odstup je tuším 30cm (ale lépe poradí jiní). Slaboproud v principu může spolu, doporučuji stíněné venkovní kabely. Pokud bude v přístřešku rozvaděč, doplnil bych zemnění (i tady lépe poradí zkušení).
František Šohajda:
Určitě dodržet od sebe vzdálenost!
Z praxe ve velkých nemocnicích, technici co tahají UTP kabely se s tím ne..rou a dodávají to to lišt s nízkým napětím (kabely) bez nějaké doporučené vzdálenosti.Hn ed na kabely nn. Co vím tak i 80m daleko v souběhu to po roky nic nedělá s daty.Nejsou žádné "datové závady".....
Ptal jsem se jich,jestli nemají s tím nějaké problémy, ne nemají dlouhé roky.Nic to prý nedělá?
Není to všechno, jen dotažené nové stanice, které jsou dodatečně instalovány.
Tak nevím?
Jiří Kantner:
Citace: František Šohajda 23.10.2025, 19:04
Určitě dodržet od sebe vzdálenost!
Z praxe ve velkých nemocnicích, technici co tahají UTP kabely se s tím ne..rou a dodávají to to lišt s nízkým napětím (kabely) bez nějaké doporučené vzdálenosti.Hn ed na kabely nn. Co vím tak i 80m daleko v souběhu to po roky nic nedělá s daty.Nejsou žádné "datové závady".....
Ptal jsem se jich,jestli nemají s tím nějaké problémy, ne nemají dlouhé roky.Nic to prý nedělá?
Není to všechno, jen dotažené nové stanice, které jsou dodatečně instalovány.
Tak nevím?
On je kabel a kabel (lidi si zvykli specifikovat datové kabely většinou označením CAT x které ale nic neříká o stínění a tedy ani o odolnosti proti rušení.) A pak je rozdíl mezi uživatelem a uživatelem - jeden brouzdá po netu kouká na streamovaná videa a nějaké chybovosti si mnohdy ani nevšimne. Zakopaný kabel v zemi není zrovna věc kterou by lidi chtěli měnit a zatahovat kabel nový. Jestli k wallboxu doputují data na první dobrou nebo se to bude někdy opakovat, toho si lidi nevšimnou ale nějak se mi příčí dělat práci polovičatě, protože to tak každému "musí" stačit. A pak je kapitola sama pro sebe - jak stíněný kabel přizemnit, případně jak řešit na těchto kabelech ochranu proti přepětí.
Každá práce se dá udělat dobře a nebo špatně. Odstup 30cm mezi nn a datovými kabely bych neviděl tak kriticky ale požadavek na dobré stínění kabelu ano.
Jan Yossarian:
Musím, přiznat, že jsem rád, že se někdo ptá na počet chrániček a husích krků. Někdy mám pocit, že osciluju mezi vyznavači a odpůrci trubkování. Věc se má tak, že dnes vůbec netušíme, co budeme v kterém prostoru, co potřebovat za pár roků. Stačí aby kuchyň změnila majitelku a najednou je potřeba příkon o XY kW vyšší.
Na druhou stranu není trubka vždy potřebná. Ale to má posoudit bystrý projektant, který na rozdíl od uživatele vidí za obzor!
Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Yossarian 30.10.2025, 09:20
Musím, přiznat, že jsem rád, že se někdo ptá na počet chrániček a husích krků. Někdy mám pocit, že osciluju mezi vyznavači a odpůrci trubkování. Věc se má tak, že dnes vůbec netušíme, co budeme v kterém prostoru, co potřebovat za pár roků. Stačí aby kuchyň změnila majitelku a najednou je potřeba příkon o XY kW vyšší.
Na druhou stranu není trubka vždy potřebná. Ale to má posoudit bystrý projektant, který na rozdíl od uživatele vidí za obzor!
Díky trubkám instalovaných v domě před 45lety se mi podařilo kompletně vyměnit starý Al TN-C rozvod za měděný TN-S rozvod s chráničemi, aniž bych ke každému místu musel sekat drážky v plné délce. Ono se to nezdá, ale v domě často nelze rozsekat vše najednou (člověk by do takové akce ani nešel) a když se podaří alespoň na části trasy použít trubky, tak je to obrovská pomoc. Taky přidat nebo posunout zásuvku lze relativně snadno. Jinak zrovna do kuchyně a koupelny jsem musel výrazně přidat nových okruhů, ale tam to byla otázka rozboření jen části domu :-) , kde se toho využilo i pro jiné úpravy .
A teď otázka na souběh kabelů. Může být z bezpečnostního hlediska v jedné trubce umístěn současně kabel nn (například výstup z HDO vedený v cyky 3x1,5) a datový kabel? Měl jsem za to, že je to nepřípustné, kvůli riziku zavlečení nn 230V do systému, který pracuje s bezpečným malým napětím a není na to ani proudově dimenzován.
Neplánuji to tak, ale chci v tom mít jasno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana