Mohu odstřihnout ve stávajícím rozvaděč červené plomby?
MarMarKotel666:
Můžete mi někdo prosím potvrdit, zda mohu červené plomby uvedené v přiložených fotkách, beztrestně odstřihnout (bez žádání o rozplombování u poskytovatele), abych se dostal k jističům?
Žluté na elektroměru jsou mi jasné, že na ty se nesmím ani podívat, ale nevím, co ty červené.
Michael S. Dobrý:
Dle mého názoru o povolení odstranit plomby abyste mohl pracovat v neměřené části rozvodu, musíte požádat zcela jistě. Tyto plomby se používali v 70,80 letech, možná déle. Pravděpodobně nebylo nutné měnit hlavní jistič atd čili nebyl důvod plomby odstranit, jelikož jinak by tam byla plomba v provedení, které se používá dnes. Žluté a cejchovní plomby nesundávejte v žádném případě! Není k tomu důvod a byl by to asi pěkný malér. Má premisa vychází z předpokladu že v rozvaděči je měření distributora. Přirozeně se mohu mýlit, kolegové mě případně opraví a doplní.
Jan Franěk:
Jen potvrdím to co napsal kolega. Rozhodně bude nutné požádat svého místního distributora o dovolení rozplombovat. Jinak si koledujete o průser.
K tomu si vyslechnete na co nesmíte v žádném případě sáhnout/porušit, kdo je oprávněn tyto plomby odstranit, Pak přijde domluva kdy budou práce hotovy a kdy to budou moci opětovně zaplombovat. Všeobecně se snaží aby to bylo bez plomby po co nejkratší dobu.
Pokud se ale toto odběrné místo nachází v oblasti PRE máte smůlu a sám to nebudete moci jen tak snadno udělat. Přesněji, nepůjde to vyřešit jen telefonem. Poradí vám na lince každého z distributorů.
František Šohajda:
Tyto plomby se používali cca před 25 lety u neměřené části elměráku.
Pavel Horský:
Citace: František Šohajda 08.10.2025, 18:43
Tyto plomby se používali cca před 25 lety u neměřené části elměráku.
Nicméně to vůbec nehraje roli v tom, zda oslovit či neoslovit distributora s žádostí o rozplombování.
Pokud odstraníte plomby bez povolení distribuce a někdo na to přijde....a to přijde, neboť se pravidelně cejchují elektroměry, kdy přijede pracovník distribuce.... pak je tu hned problém veliký jak vrata do stodoly.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana