Jaký je váš názor na přeškolování revizních techniků na zkoušky spotřebičů?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
Citace

Nicméně je to dobrý byznys a to je tak vše.
    O0 O0

Jan Bocek:
Citace: pegas100  03.10.2025, 16:51

Nedělejte z kontrol spotřebičů vědu.

Určitě to není "věda" mezi elektrotechnik y.
Do roku 1994 tuto činnost prováděli poučení pracovnící s tehdejším §4/v.50/78.
Pak to lobismus povyšil na revize EZ a udělal z toho velký byznys a pro RT "továrnu na peníze".
Rok 2022 to "zlidověl" a umožnil i elektrikářům se zapojit do byznysu v oblasti kontrol a revizi spotřebičů. Chytrým patří svět a těm ostatním lopata, říkal vždy můj mistr v učení.

Proč tomu tak je?
Je přece poptávka....ze ptejte se na to umělé inteligence a odpoví vám:

"Zákonná povinnost revize elektrických spotřebičů a nářadí se týká hlavně podnikatelů a zaměstnavatelů, kteří používají v rámci své činnosti. Vychází ze Zákoníku práce (§ 265, § 349) a ze zákona č. 309/2006 Sb. a NV 378/xx o zajištění dalších podmínek BOZP, které požadují provádět kontroly a revize technických zařízení. Pro domácnost tato povinnost neplatí, nicméně pro podnikatele je nutná pro zajištění bezpečnosti práce a zabránění úrazům či požárům, přičemž detailní technické postupy a lhůty určuje norma ČSN 33 1600 ed. 2."

Položená otázka: Jaký je váš názor na přeškolování revizních techniků na zkoušky spotřebičů?

Je to zase otázka nabídky a poptávky. A hlavně dobrovolné....

Můj osobní názor.
Pokud RT nikdy neprováděl revize spotřebičů a nemá chuť do této problamatiky proniknout důkladně, pak takové školení může být prospěšné. Na příklad dostal nabídku na provedení revize spotřebičů v objemu 10 000 ks. Zde se již vyplatí vybavit se HW ( měřícími přístroji- investice) a také SW to je školení a vhodné programy na racionalizaci práce.

Plně souhlasím, že je to byznys a ne elektroinženyr ing. Jenže někdy tomu nelze uniknout, když máte smlouvu pro velkou firmu na technickou pomoc a zajištění všech elektro revizí a kontrol podle zákona. Pak musíte zajistit revize hromosvodů i těch spotřebičů. A třeba i externě, protože to je kapacitní problém u velkých firem. A tak to řešíte subdodavkámi.

Dneska ve velkých firmám nejsou velké elektroúdržby a tak není koho ze zaměstnanců pověřit tuto kontrolou. Zbývá jen externí zajištění.

Jan Bocek:
Doplnění.
Souhlasím s tím, že to není nic moc odborná práce.
Na příklad mi zůstalo provádění revízí spotřebičů v několika institucích a školách. Do jedné místnosti dají na hromadu přístroje, které chtějí vyřadit. Dostanou vyřazovací protokoly. Obvykle vyměním desítky prodloužení a nedávno i desítky ručních páječek 40W ve třídě1 za třídu 2. Je to jednodušší i levnější, než psát závady. Takže byznys to je, ale zadarmo také ty peníze nedostanete. Statutář dostane jednou za dva roky složku s protokoly, že má spotřebiče bezpečné. Problém při úraze obvykle nenastane s SUIP ale s pojištovnou. A proto je nutno mít protokoly tak, jak vyžaduji dané ČSN.

Miroš Jan:
Pokud po mě někdo chce revizi spotřebičů, dou na mě mrákoty.  (zle)

František Šohajda:
Citace

Problém při úraze obvykle nenastane s SUIP ale s pojištovnou. A proto je nutno mít protokoly tak, jak vyžaduji dané ČSN.

ANO,pojišťovna je dnes "hnací" páka na všechny revize! Ať elektro nebo i další...!
Už spousta "běžných" lidí (majitelů RD) poptává revize i jiné -silnoproud,hromy jen kvůli pojišťovně.
To dříve nebývalo.
Hrozí při nějaké kolizi a újmě nemovitosti jen minimální plnění ze strany pojišťoven ,nebo žádné ,pokud nebude k dispozici pravidelná revize čehokoliv,co způsobilo újmu.Zejména u pojištění při hypotékách to je markantní.
Pojištění je u těchto akcí nutností.

U firem dále to bývají i spotřebiče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana