Jaký je váš názor na přeškolování revizních techniků na zkoušky spotřebičů?
Jan Bocek:
Citace: Miroš Jan 03.10.2025, 19:05
Pokud po mě někdo chce revizi spotřebičů, dou na mě mrákoty. (zle)
A to proč?
Nesmíš být zamilovaný jen do strojů.
Přitom strojní linka je 10 strojů a 100 spotřebičů
Ve větší škole je tisícovka spotřebičů
A v budově Státní správy o 4. podlažích je tak 10 000 spotřebičů
nedávno jsi prozradil, že
Takže, moje norma, je ČSN EN 60204-1, ve všech edicí.
Kamil Novák:
Citace: Petr Matuška 02.10.2025, 10:07
Setkal jsem se s názorem, prosazovaným školicími agenturami, že i stávající RTEZ se musí nechat proškolit na zkoušky el. spotřebičů ...
Ten názor má stejnou váhu jako třeba váš nebo můj... (drinks)
Miroš Jan:
Jmenovče, já sem nikdy neměl rád revize spotřebičů.
Už po prvních zkouškách na revize, (cca 1988), jsem je ve firmě, kde jsem byl jakožto zaměstnanec, provedl horko těžko.
Pak jsem s tím praštil a šel jsem dělat na sebe.
Jan Bocek:
Citace: Miroš Jan 06.10.2025, 14:53
Jmenovče, já sem nikdy neměl rád revize spotřebičů.
Už po prvních zkouškách na revize, (cca 1988), jsem je ve firmě, kde jsem byl jakožto zaměstnanec, provedl horko těžko.
Pak jsem s tím praštil a šel jsem dělat na sebe.
Honzo, revize spotřebičů je z profesního hlediska otrava.
Jenže, někdo to musí také dělat, je poptávka a když jsi odpovědná osoba za EZ ve firmě a máš dosti zaměstnanců, musíš někoho pověřit. Měl jsem ve firmě 5 RT a nikdo to nechtěl dělat. Těch spotřebičů bylo 10 x tolik než jeřábů a měli jsme více než 500.
Ale jeden kluk studoval dálkově VŠ a tak jsem mu zavedl zvlášní režim něco jako home ofice s tím, že zavede dobrou databázi nejen na spotřebiče, ale na veškeré EZ. A když udělal promoci, tak za měsíc šel na zkoušky RT a udělal je úspěšně.
A v důchodu jsem založil S.R.O. a netušil jsem, že budu muset přijímat i zakázky na revize spotřebičů. Ale bylo to takové doplňkové a velice se mi hodil SW, který se osvědčil.
Také jsem si říkal, že nebude dělat hromosvody a bytečky a domečky. Jenže na začátku podnikání při jeho rozjezdu jsem mnoho objemu práce získal pomocí výběrových řízení.
A tak se objevily nové výzvy a kromě strojního zařízení a rozvodu jsem najednou potřeboval znát i výbuchy, hromosvody a vzpomínám jak jsem najednou musel dostudovat otázku osvětlení ve velkých garážích, nouzová osvětlení v obchodních centrech.
Jsou vždy dvě možnosti, ano/ne. Vezmeš zakázku/nevezmeš zakázku. Zvládneš to, nebo se to doučíš, anebo seženeš někoho kdo to umí a je ohoten za ty peníze do toho jít.
Revize spotřebičů může být "továrna na peníze" pro mladé lidí. Problém vidím se k dobrým zakázkám dostat. Musíš překonat ten pocit zbytečnosti, když u 100/1000 spotřebičů najdeš jednu závadu. Ale pak přijdeš do firmy a najdeš závadu u každého desatého.....a tak pochopíš, že to má smysl.
Honzo, přejí Ti vše dobré, hlavně pevné zdraví.
A bud rád, že jsi se vyučil elektrikářem a že tě otec k tomu vedl.
A udělej si občas telegrafní spojení, je to velký relax po osmdesátce.
Milan Hudec:
Horší je už jen stát v listopadu v trenkach na E55 a čekat na zákaznici.
Nicméně k dotazu, norma/y nám říká, že toto ověření bezpecnosti (záměrně se vyhýbám vyrazu revize ci kontrola) může provádět jen ten, komu bylo ukázáno jak na to, což je celkem logické, jestli bude oním školitelem starší parťák a pod.není rozhodující, pochopitelně se toho chytli i agentury.
S institucí revizního technika VTZ to nemá co společného.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana