Musí se uvádět v revizní zprávě čísla kalibračních protokolů měřících přístrojů?
Jiří Buben:
Pomáhal jsem s přípravou ke zkouškám revizních techniků svému novému kolegovi. Radil jsem mu jak si má připravit vzor revizní zprávy a co a jak tam má uvádět. Zkoušky složil úspěšně, nicméně mi po jejich absolvování sdělil co mu bylo vytknuto ve vzorových revizních zprávách. Zarazilo mě to, že zkoušející z TIČRu mu vyčinil za to, že v soupisu použitých měřících přístrojů nemá uvedeny čísla kalibračních protokolů a prý že to tak má být dle §10 NV 190/2022Sb.
Nicméně já tam nic takového nevidím, pouze v odstavci 1) pod písmenem g) je uvedeno, že revize musí obsahovat soupis použitých měřících přístrojů bez jakýchkoliv dalších podrobností co by soupis měl obsahovat. Tak mě zajímá zda jste se s tímto tvrzením setkali a zda náhodou neexistuje jiný předpis který to vyžaduje.
Osobně do soupisu použitých měřících přístrojů uvádím typ přístroje, jeho výrobní číslo a datum do kdy má platnou kalibraci a k jakým měřením byl přístroj použit. Nedává mi smysl tam uvádět číslo kalibračního protokolu, které stejně nikomu nic neřekne, pokud nebude mít k dispozici můj metrologický řád. Když tam uvedu datum do kdy má přístroj platnou kalibraci, tak je to hned každému jasné a pokud by někdo chtěl něco zkoumat, tak mohu předložit metrologický řád s kalibračním protokolem kde se dle data ověří, že jsem uvedl do revizní zprávy pravdivé údaje.
Jaký na to máte názor?
Radim Strycharski:
Citace: Jiří Buben 18.09.2025, 16:14
Jaký na to máte názor?
Prakticky stejný. Podle mě je nutný jeden spolehlivý identifikátor přístroje, který odkáže na kalibrační list, resp. metrologický řád, a tím je výrobní číslo daného přístroje. Osobně ještě uvádím prohlášení, že ověřování přístroje odpovídá zák. 505/1990 Sb., ale i to už považuju za nepovinnou informaci navíc.
Petr Matuška:
V revizní zprávě uvádím název přístroje, výrobní číslo, číslo kalibračního protokolu a platnost kalibrace.
Převzal jsem to z prefabrikovaný ch protokolů vytvořených firmou Illko, od které mám nakoupené skoro všechny měřicí revizní přístroje.
Ale máte pravdu, samotné číslo kalibračního protokolu je nic neříkající informace. Kalibrační řád a jeho dodržování má na starost náš metrolog.
František Šohajda:
Citace
Zarazilo mě to, že zkoušející z TIČRu mu vyčinil za to,
Kolego, nic ve zlém, ale já jsem už po 5té u zkoušek byl a ispektor,dnes už bohužel zesnulý zkoušející mě řekl,že něco musí (měl by) RZ vytknout! (Málinko jsme se znali)...
Naposledy také bylo něco špatně na RZ ale když to musí být? .... (poklona)
Ano, není to nikde napsáno.Někdo má na RZ napsáno-kalibrační listy k nahlédnutí.
Ani by nemuselo být do kdy kalibrace platí.Četnost kalibrace se má odvíjet od doporučení výrobce,nebo dle četnosti používání MP a dle místního kalibračního dokumentu majitele......
Většinou to mívám,dle kol.Matušky dle "mustru" RZ z TIČRu.
Kamil Novák:
Citace: Jiří Buben 18.09.2025, 16:14
... dle §10 NV 190/2022Sb - pouze v odstavci 1) pod písmenem g) je uvedeno, že revize musí obsahovat soupis použitých měřících přístrojů bez jakýchkoliv dalších podrobností co by soupis měl obsahovat.
A to je to jediné, co se musí! Je to prakticky stejné, jako v ČSN 33 1500 čl.6.1 (norm)
Takže žádná data kalibrace, natož čísla kalibračních listů a podobné zbytečnosti tam být nemusí
A jakožto zbytečné, je taky neuvádím.
Ale je pravda, že to po mě taky někdy nějaký Inspektor požadoval. Nedobrali jsme se k tomu "proč ?", takže nakonec prohlásil, že by to tam chtěl... (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana