V úvodu téma se hovoří o osvětlení užívajícím malá napětí, t.j. 12/24V, které má svoje specifika daná úbytky napětí při výrazně vyšších provozních proudech.
...holé vodiče se hojně používaly s 12V halogenovými bodovkami a holé vedení bývalo často realizováno jako designový prvek. Nikdy však nebylo měděné ale nerezové. A díky mizerné vodivosti nerezu byly ty tlusté vodiče skutečně namístě.
S touto módní záležitosti jsem se tehdá také několikrát setkal a byl jsem "nucen" ji montovat nebo opravovat a vodiče byly měděné, povrchově upravené galvanickým niklováním nebo cínováním. Možná v některých sadách byl použit i nerez, neuvědomuji si, že bych se s ním setkal, vodič - lanko by bylo výrazně tvrdší a při manipulaci snadno rozeznatelné.
Pro použití se síťovým napětím 230V~ je použití vodičů s průřezem 1,5mm
2 dané zejména požadavky na mechanické vlastnosti a obecnými požadavky norem a je z hlediska možných přenášených výkonů v běžných prostorách (byty, kanceláře i menší výrobní prostory) silně předimensované i pro klasické žárovky. Já osobně již více jak 30 let používám k přívodům osvětlovacích těles v mnoha případech CYKY 5Cx1,5 (J5x1,5), které umožňuje různé varianty víceokruhových osvětlení popř. i se stropním ventilátorem.
P.S. V jedné developerské výstavbě jsem se setkal s rozvody osvětlovacích obvodů kabely CYSY 3Cx0,75 uloženými přímo v omítce! Tímto směrem rozhodně nedoporučuji se vydávat, byť dnešní příkony LED osvětlovacích prvků jsou mizivé.
Kolega Táborský má na mysli zřejmě kablíky pro datové rozvody, to je trochu jiná záležitost, vymykající se běžným světelným rozvodům a vhodná pro trochu jinak míněné téma.