Resite prosim nejak prevenci u uhliku v domacich spotrebicich?
Petr Labaj:
Resite prosim nejak prevenci u uhliku v domacich spotrebicich?
Rodicum umrel vysavac. Protoze bydli na druhe strane repupliky, tak jim to spravoval nejaky lokalni odbornik a povidal, ze tam byly totalne ojete uhliky a ze meli stesti, ze to neodnesl i komutator.
Ja jsem se nikdy zadnou prevenci u uhliku nezabyval v domneni, ze jejich zivotnost je vzhledek k zivotnosti zarizeni "nekonecna", tj. delsi, nez vlastniho zarizeni.
Ted me to poplasilo a rozebral jsem vse, co jsem mel v dosahu. Pritom me prekvapilo, jak neprijemne je to u nekterych zarizeni vyreseno, napr. u pracky (kde se predpoklada dlouhy provoz a dlouha zivotnost) to znamena nejen vymontovat motor ven, ale jeste ho rozebrat na kusy, s rizikem, ze pak spatne zpet sesadim loziska.
Navic je obcas i problem poznat, jestli je u zarizeni pouzity komutatorovy motor nebo ne. U zarizeni s regulaci otacek je to asi jasne (kdy by se za ty penize delal s frekvencnim menicem, ze), ale nekde to tak zrejme neni - napr. u teplometu, kde neni rychlost regulovatelna a navic aerodynamicky hluk vrtule prehlusi motor, takze ani podle zvuku to neni poznat.
Zabyvate se prosim u uhliku nejakou prevenci (tj. preventivnim rozebranim zarizeni a kontrolou), nebo to nechavate byt s tim, ze to nejak dopadne ?
Predem diky za kazdou odpoved.
kokeš jiří:
u starych motoru se uhliky menily, stejne jako treba u starteru v aute. Nekdy se opotrebily, nekdy praskly. Tedy kus za kus, stejny typ. Co vim, tak u novych motoru, kde se setri medena surovina tak se davaji uhliky z tvrdeho materialu, nejsou urceny k vymene, protoze kdyz se opotrebi, tak uz vetsinou jsou na doraz i lamely komutatoru. Takze u novych motoru menim uhlik jen kdyz praskne. A moc casto to neni. Jinak pripominkou take zminim jeste presoustruzit komutator, prelestit, vyskrabnout izolaci z mezer...moc prace a nic moc uzitek...
Martin Novák:
Ja nevim, nikdy jsem uhliky neresil a az doted se nad tim ani nezamyslel. Uhliky mi zatim umreli jen v mixeru "za tista" od Cinana co dovlekla domu manzelka a ten letel rovnou do popelnice. V elektrickem rucnim naradi mi uhliky resi servis v ramci pravidelnych servisnich prohlidek a rozmontovavat kvuli uhlikum pracku nebo ventilator teplometu by mne popravde v zivote ani nenapadlo. Ze vy mate hodne volneho casu? ;) o:-)
Myslim, ze seriozni domaci technika od serioznich znacek je projektovana tak, ze uhliky preziji zarizeni. Proto i ta vami kritizovana nedostupnost uhliku. S vymenou se proste nepocita. V nasich podminkach je spis problem v tom, ze domaci spotrebice maji mnohem delsi cyklus obmeny nez by vyrobce pomyslel...
Mimochodem. Co za vysavac meli rodice (znacka) a jak byl stary?
Jan Lebduška:
Dobře vyřešenou kontrolu "ojetí" uhlíků mají někteří renomovaní výrobci ručního elektrického nářadí (vrtačky, brusky atd.). Používalí uhlíky u kterých pri určité úrovni opotřebení vyskočí takový "kolíček na pružince" a zařízení se zastaví. Ale to asi nebude případ mixérů a podobných kuchyňských spotřebičů.
Petr Labaj:
(poklona) vsem za reakce, i kdyz me moc nepotesily, resp. potvrdily moje obavy.
Dovolim si zareagovat na vetu "Ze vy mate hodne volneho casu?"
Moje snazeni urcite nevychazelo z toho, ze nemam do ceho pichnout, ale ze stare a mnohokrat overene pravdy, ze usili, investovane do prevence, je to nejlepe investovane usili. I kdyz tady (jak ukazuje praxe i vase prispevky) to asi neplati.
Nejak se ale nemuzu smirit s tim, ze je spravne, aby se zahodilo kvalitni zarizeni jen proto, ze v nem odesla nejaka spotrebni komponenta. Predstava (dohnana do exteremu), ze se treba jednou budou delat auta bez moznosti vymeny oleje (vyrobce usetri za spunt, auto svych 50-70 tisic vydrzi a pak se stejne zahodi) me desi. A spatne je, ze to k tomu docela intenzivne smeruje - vyrobcum to vyhovuje a uzivatele jim to basti.
Je to pochopitelne u modniho zbozi (obleceni atd.), asi i treba u aut (spotreba, emise, bezpecnost), ale proc by melo byt "spravne" zahodit kvalitni pracku jen proto, ze konstrukter nedomyslel (nebo to dostal za ukol) vymenu principialne spotrebni komponenty...
Jeste k te otazce pana Novaka : byl to VAX 1100 z roku 1995.
K poznamce pana Kokese o presoustruzeni komutatoru - pak uz to opravdu smysl ztraci. Ale pri primerene mekkem uhliku by to snad (mozna krome odstraneni prachu z mezer) nemelo byt nutne.
Z Brna preji pekny den.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana