Jak má vystupovat skutečně odpovědný elektrotechnik na veřejnosti?
Jan Bocek:
Citace:
Velké firmy si píšou pravidla přísnější než normy
"Naštěstí tu nejsme úplně bez šance. Do hry se vrátily velké firmy distributoři, nadnárodní korporace, velké provoz a nastavily si vnitřní pravidla, často přísnější než samotné normy. Důvod? Ne jen bezpečnost, ale taky spolehlivost a provozní jistota.
Když je instalace promyšlená, přehledná a správně označená, hledání poruchy trvá minuty, ne hodiny. A člověk se přitom nezraní. Kolikrát jsme už dostali ránu z "modrého" vodiče, který měl být nulák, ale byl to fáze. Kolikrát jsme bloudili v neoznačené skříni, kde se nedalo nic najít. To jsou náklady, které někdo musí zaplatit. A většinou to odnese ten, kdo to musí opravovat."
Ve velkých firmách stále platí:
ad.1 Porucha je mimořádná událost.
ad.2 Věšinou platí heslo firmy Klockner-Moeller před sto léty: Zabuduj a zapomeň
ad.3 Kéž by.....
Jan Franěk:
Tak to máme prozatím
- vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví to je č......
- s cívkou je to jako s dívkou, nejdřív napětí potom proud
- nikdo se nebude ptát, jak dlouho jsi to dělal, ale KDO to dělal
- bezpečnost osob i za cenu hmotných ztrát
Možná bych přidal i zákony pana Kirchhoffa (drinks)
Naše třídní učitelka na učilišti ještě používala - nesahat - kope. ALe těžko říci jestli to vztahovala na elektriku jako takovou, nebo hlavně na dceru která byla v našem věku o:-)
Kdysi jsem ještě slyšel něco o tom, že pokud neověříš bezpečnost správně ale třeba rukou, tak po zjištění napětí přijde proud nadávek.
poté bych přidal varovnou poučku - čím člověk zachází, tím také schází
Jiří_Hrubý:
Předně by měl rozlišovat odpovědnost a nadhled a paranoiu a připosranost z rozhodnutí. Ne vždy je čas zkoumat hodiny či dny normová řešení, ale je třeba se rozhodnout tak, aby byla dodržena bezpečnost a funkčnost. No a to by měl skutečný profík zvládat.
Jinak z “pouček” si vesměs vystačím s tou, že je bezpečnější pracovat pod napětím a vědět o tom, než bez napětí a myslet si to.
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 12.08.2025, 18:38
Předně by měl rozlišovat odpovědnost a nadhled a paranoiu a připosranost z rozhodnutí. Ne vždy je čas zkoumat hodiny či dny normová řešení, ale je třeba se rozhodnout tak, aby byla dodržena bezpečnost a funkčnost. No a to by měl skutečný profík zvládat.
Toto jsem úplně nepobral. Jako že se skutečný elektrikář pozná podle toho že dokáže vyhodnotit kdy se barvy musí dodržet a kdy to není potřeba? Pokud trvá na dodržování pravidel, například barevného značení, tak je připosranej? Nebo jsem to nepochopil správně? Můžete to prosím upřesnit?
Citace: Jiří_Hrubý 12.08.2025, 18:38
Jinak z “pouček” si vesměs vystačím s tou, že je bezpečnější pracovat pod napětím a vědět o tom, než bez napětí a myslet si to.
Jo, to jsem ještě neslyšel ale celkem se mi líbí O0 (drinks)
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Bocek 12.08.2025, 03:55
...
Velké firmy si píšou pravidla přísnější než normy
...
Ale jak kdysi pravil jeden školař:
"...je to neštěstí, když někdo něco zpacká, tak to namaluje na sáček od svačiny a nazve to podnikovou normou..."
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana