Jak má vystupovat skutečně odpovědný elektrotechnik na veřejnosti?
Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk 12.08.2025, 12:26
vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví to je č......
Tahle poučka se sice dobře pamatuje ale rýmuje se i když fázi a nulák prohodíme.
Ale vzpomněl jsem si na průpovídku ohledně rozdvojek co prohazují fázi a nulák.
Nalevo je fáze napravo aneb pravá je "pravá".
Jinak na téma jaký by měl být elektrotechnik ... No je to vždy člověk se všemi chybami a nectnostmi co lidé mívají. Gaussova křivka platí i zde. Profesní cechy uz nemáme a dokonce už za první republiky byly jejich pravomoci silně omezovány. Není síla co by provinilce vychovávala. Máme jen neviditelnou ruku trhu a sem tam zkoušky z vyhlášky. Každý jedinec odpovídá za své skutky. Nepřijde mi to tak zlé.
Tady na Elektrice je takové místo pozitivní deviace, protože se tu diskutuje o tom, jak se to ci ono má správně dělat a proto již léta tento server navštěvuji. Jak něco obejít nebo zfušovat na to rady opravdu potřeba není.
Na youtube není jen rejdiště kutilů a lemplů, dá se tam vidět i něco poučného. Důležité je, co kdo hledá a v jaké komunitě. V pradávych dobách kdy existovaly jen diskuzní fóra a vše bylo anonymní, tak ku podivu nebyla na síti takový problém najít seriózní přispevatele jako dnes. Možná tenkrát nebyl internet tak rozšířený a neměl k němu přístup každý jouda.
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Franěk 12.08.2025, 18:46
? Můžete to prosím upřesnit?
Ano a klidně na těch barvách třeba. Jeden RT zarputile volal poruchy, že má distribuce špatně fáze, že se točí špatně sít. Ten chudáček si prostě myslel, že hnědá je L1 a černá L2 a musí to být doprava.
Když tomu zoufalci ukázali rozpojovačku, kde byla černá rudá modrá a ještě dvě trafa, jedno doprava a druhé doleva, zhroutil se mu svět. Jinak ten člověk psal a možná i píše VRZ na supermarkety.
Čili elektrotechnik musí mít ve svém oboru dostatečný nadhled a vědomosti, aby dokázal bezpečně manévrovat.
Říkával nám mistr, napřed se to pitomcí musíte naučit jak to má být správně, abyste věděli, kam až to můžete ojebat, když půjde do tuhýho, aby to fungovalo a nikoho nezabilo.
V podstatě na způsob onoho tesaře kolegy Hudce. S praxí skutečný technik to normativní minimum tak nějak cítí a má tendenci se držet vysoko nad ním.
Jen aby si to zase někdo nevyložil, že bych takhle chtěl stavět jaderku, zkrátka nepřijde mi normální chtít projekt i na světlo v pergole, což bylo důvodem jedné odmítnuté revize RD. Prý dokumentace nebyla předložena.
To jsou zase ty opačné extrémy k těm co to bouchají od stolu jak Baťa dřeváky.
Pravidla silničního provozu jsou fajn, ale někdy je pro zachování bezpečnosti a plynulosti provozu taky nutná improvizace.
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 12.08.2025, 22:24
Ano a klidně na těch barvách třeba. ......
Čili elektrotechnik musí mít ve svém oboru dostatečný nadhled a vědomosti, aby dokázal bezpečně manévrovat.
......
Říkával nám mistr, napřed se to pitomcí musíte naučit jak to má být správně, abyste věděli, kam až to můžete ojebat, když půjde do tuhýho, aby to fungovalo a nikoho nezabilo.
.............. .
Pravidla silničního provozu jsou fajn, ale někdy je pro zachování bezpečnosti a plynulosti provozu taky nutná improvizace.
Hmmm s tím prostě nemohu souhlasit. Nevidím žádné zachování bezpečnosti na tom, když je třeba zeleno/žlutý vodič použit coby vodič fázový například v kombinaci 6-5-6 vypínačů, nebo ve ventilátoru v koupelně či WC. S tím se občas potkávám. A je mi jedno jestli se jedná o "jaderku", nebo rodinný dům.
Z mého pohledu se naopak tímto bezpečnost snižuje a nemyslím si že mistr ve škole myslel tím ojebáváním porušovaní norem a jiných pravidel v závislosti na tom, jaké zkušenosti kdo kdy nasbírá.
Spíše si myslím a souhlasím s tím že
Citace: Jiří_Hrubý 12.08.2025, 22:24
..... S praxí skutečný technik to normativní minimum tak nějak cítí a má tendenci se držet vysoko nad ním.
......
Přijde mi, že sám se v jednom příspěvku rozporujete (drinks) (drinks) máme si vybrat?
Zkušený technik se nemusí držet vysoko nad normativním minimu. To dělá zpravidla jen pokud vnímá rizika vyšší než obvykle. Hladina toho minima je postavená dost vysoko a možná to je důvod proč ji někteří snižují.
Domnívám se že ta zkušenost mu spíš pomáhá k dodržování těch zdánlivě nepodstatných maličkostí, jako jsou ta pravidla ať psaná, nebo nepsaná. Stačí mi (většině RT) často otevřít rozvaděč, nebo 2-3 zásuvky, abych věděl kdo elektroinstala ci prováděl. Jestli řemeslník, nebo nějaké "zvířátko".
Milan Hudec:
Zrovna barvy vodičů bych coby příklad neuváděl, pokud se budeme pohybovat ve sféře RD, tak se elektrika otevře/bude se předělávat tak za 50-60let, a to již mohou být barvy úplně jiné.
Viz kdysi šedý coby N a dnes je fázový.
Radim Strycharski:
Citace: Jan Franěk 13.08.2025, 06:07
Hmmm s tím prostě nemohu souhlasit. Nevidím žádné zachování bezpečnosti na tom, když je třeba zeleno/žlutý vodič použit coby vodič fázový například v kombinaci 6-5-6 vypínačů, nebo ve ventilátoru v koupelně či WC. S tím se občas potkávám. A je mi jedno jestli se jedná o "jaderku", nebo rodinný dům.
Tenhle extrém tady asi nikdo obhajovat nebude, ale běžně jsme postaveni před situaci, kdy je potřeba k HDO vést více modrých vodičů a k dispozici je jen jeden kabel CYKY.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana