Jak připojit elektrokotel Protherm bez ochrany proudovým chráničem?
Jan Franěk:
Tak jsem byl dnes na "místě činu".
Na kabelu 4x4 visí rozvaděč ze které jsou napájené některé z místních okruhů. Z toho je plánováno napojení elektrokotle kabelem 4x2,5, což se mi osobně nelíbí. Povel HDO je původně pro bojler, ale nyní by se to použilo k blokování elektrokotle.
Pokud není možné dotáhnout nový kabel sólo pro ten elektrokotel, navrhoval bych změnu kabelu od rozvaděče ve sklepě, na 5x2,5 a místo rozdělení v tom rozvaděči by se přizemnilo. Jen cca 1,5-2m od toho rozvaděče je zřízená svorkovnice MET, která zde vznikla během instalace FVE.
Proudový chránič bych neřešil, spíš bych doladil kvalitní pospojení k té METce.
JIstič před kotlem by sloužil spíš jako vypínač elektrokotle, protože přívod do rozvaděče ve sklepě je odjištěn 16A jističem.
Václav Třetí:
To je docela bída. Pokud je ta 4x4 Cu, dalo by se zvýšit jistění přívodu na 3x20A. Jak silný je elektrokotel?
Kastner Lubomír:
Elektrokotel by měl být 9 kW, předepsané jištění 3x16A pokud instalaci dovolí ČEZ. Dnes jsem byl na ČEZu a oni mají na vyjádření 30 dní.
Milan Hudec:
Citace: Martin Kurka 10.08.2025, 13:34
Z hlediska vedení signálu HDO pro blokování spotřebičů je v dnešní době moudřejší mít v elektroměrovém rozvaděči pomocné relé průmyslové kvality a vyvést alespoň dva spínací nebo dva přepínací kontakty pro každou blokaci do měřené části.
1) Většina kotlů, automatik ohřevu vody apod. potřebuje pro HDO signál stejně bezpotenciálov ý kontakt a ten spíná nějakých 24V DC do vstupů elektroniky. Pak musíte před každý spotřebič dávat individuální oddělovací relé. Jeho spotřebu platíte.
Je možno provést blokování inverzně, tj.cívka stykače v serii např. s kontrolkou LED, N z HDO pak stykač zkratuje.
Přeci jen, třebas 18hod přitaženého stykače něco stojí.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 12.08.2025, 13:01
Je možno provést blokování inverzně, tj.cívka stykače v serii např. s kontrolkou LED, N z HDO pak stykač zkratuje.
Přeci jen, třebas 18hod přitaženého stykače něco stojí.
Mohu poprosit o schéma?
18h je blokace po Brněnsku? Promiň MIlane, prostě mi to nedalo (drinks) (dance) Nic ve zlém o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana