Jednemu panovi v CR som staval tester ATX zdrojov. Umoznoval nastavitelne vypnutie napajania 230VAC od 1ms vyssie, s krokom 1ms. Mnoho zdrojov nerozdycha uz jednu chybajucu polvlnu.
Riesenie pre Vas je nasledovne - na bizuteriu ako je ovladacie napatie 230VAC a riadiaci PC/PLC system ak je 230VAC potrebujete online UPS (AC-DC-AC a vzdy aktivna, nie cakajuca na vypadok, nie line-interactive). Staci ju dimenzovat rozumne, vacsinou kilowatt, dva. Cca 500 EUR. To zaisti, ze nespadne PC/PLC (riadiaci system), ani ziadny kriticky kontaktor/rele, ktore mozu mat feedback k PLC a to spadne do alarmu a zastavi stroj.
Ak je PLC a rele napajane 24V, tym lepsie. Vymente napajaci zdroj za taky, ktory umoznuje zalozne napajanie z baterie.
Pri CNC je druhy hlavny problem - menice. Problem je softwarovy a hardwarovy.
Hw problem - pri frezovani v plnej zatazi pri kratkodobom vypadku prilis padne napatie na DC strane a menic sa hodi do chyby. Toto je riesitelne relativne jednoducho - potrebujete vacsiu kapacitu na DC buse. Dufam, ze vyrobca CNC stroja bol rozumny a DC bus je zdielany medzi vsetkymi menicmi. To je samozrejmostou pri systeme s jednym zdrojom a servo kartami (Rexroth IndraDrive, Berger Lahr a mnohe ine), ale casto pouzivane aj pri samostatnych menicoch, staci im poprepajat DC+ a DC-. Ak su pouzite samostatne menice a nie su spojene DC+ a DC- vedenia, je to skoda a je vhodne pozvat pohonara, co sa tomu rozumie. Niektori vyrobcovia robia posilovacie kapacitne moduly, toto potrebujete.
https://www.baumueller.com/en/products/servo-drives/dc-link-moduleSoftwarovy problem pri pohonoch je taky, ze niektore su konfigurovane tak, ze v momente ako zistia vypadok na primarnej strane, stroj ide do stopu. Tato detekcia vie byt nastavena rozne agresivne. Na mojich strojoch s menicmi od B&R viem napajat vsetky menice z AC strany aj cez DC bus, o vypadku fazy na AC strane som informovany, ale pre moje pouzitie to nie je dovod pre stop alebo estop - menic moze veselo fungovat dalej ziveny AC-DC konverziou cez ine menice.
Ak mate moznost skusat a je pre vas ok podstupit riziko, ze sa nieco nezobudi (hlavne starsia elektronika je sakra citliva na kratke vypnutie a zapnutie, aleob kratke zaputie a vypnutie), skuste, ktora cast CNC stroja je najviac citliva na vypadok. Ten viete nasimulovat aj rucne, nechajte elektrikara vradit NC tlacitka do obvodu cievky dolezitych stykacov, docasne premostit signaly o vypnuti stykaca (simulujete vypadok elektriny, nie fyzicke odpadnutie stykaca, ktore moje byt signalizovane logike) a skuste na pol sekundy zastrelit PC. PLC. Menice. Len jeden menic.