Ai: Kdy Ai pomáhá degeneraci mozku elektrikáře?
Jiří Kantner:
Dříve se s určitou nadsázkou říkalo, že jen 3 věci dokážou zruinovat důvěryhodného muže.
1. Hazard 2. ženy 3. přílišná důvěra v odborníky.
Teď to vypadá, že bude třeba přidat ještě AI.
Nedávno jsem psal, že velmi záleží na tom jak se umíme AI zeptat a že si musíme vyprofilovat požadavky na virtuální osobu, která nám bude odpovídat.
Jinak bych osobně šel na věc jinak a hledal na youtube video s instruktáží, důležitá je i volba jazyka v jakém hledám klíčová slova na youtube. Ale hledání na YT sem nepatří. Ostatme i tim se dá pověrit AI, jen to da vic práce naformulovat co přesně potřebuji. A použitelná odpovědět není většinou na první dobrou.
Nakonec si každý "důvěryhodný" člověk může za své zruinovaní jen a jen sám.
Jiří Kantner:
Člověk musí především věřit sám sobě a svým schopnostem. Pokud nic neví a neumí, není mu pomoci. Proto je dobré o své znalosti a dovednosti pečovat a nespoléhat jen na pokročilé technologie ktere dávají občas pocit, že myšlení už není potřeba.
Merick Kir:
Citace: Jiří Kantner 23.07.2025, 23:01
Nedávno jsem psal, že velmi záleží na tom jak se umíme AI zeptat a že si musíme vyprofilovat požadavky na virtuální osobu, která nám bude odpovídat.
Jinak bych osobně šel na věc jinak a hledal na youtube video s instruktáží, důležitá je i volba jazyka v jakém hledám klíčová slova na youtube. Ale hledání na YT sem nepatří. Ostatme i tim se dá pověrit AI, jen to da vic práce naformulovat co přesně potřebuji. A použitelná odpovědět není většinou na první dobrou.
To se rozcházíme v tom, pro jaký stupeň znalosti o Ai tu píšeme. Pokud se zmiňuji o druzích pravdy, pak už předpokládám, že umí prompt sestavit. V příloze posílám jeden slide o tom, nač pamatovat abych se u interpretace Ai přiblížil některému druhy pravdy. Bohužel v případě Chat GPT, Gemini, Copilot, Claude, Perplexity ... můžeme uvažovat jen s třetím sloupcem. Neni jedna Ai ale každá Ai je jiná.
To, že začnu zkoušet nějakou Ai a zabořím do ní svůj prompt do první služby, která na mě vyskočí, je jak chtít u moře oříškovou zmrzlinu a věřit, že to co jsem dostal má s oříšky něco společného.
Jiří_Hrubý:
A co vlastně od AI očekáváte? Nápovědu, návrh řešení, “zhotovení projektu”?
Asi bych chápal výpomoc AI ve stylu toho, co nás učil jeden profesor, který říkal, že nebude vyžadovat doslovné citace a vymýšlení vymyšleného, ale bude chtít, abysme věděli, kde ty informace hledat a jak je rychle najít a dokázat je pochopit.
Protože už jsem spoustu věcí mimo zaměření tak nějak vypustil, dokážu si představit, že vyhledavač zvaný AI, by suploval tu část “vědět kde to hledat a rychle najít”.
Pak bych považoval takovou pomůcku za praktickou.
Prakticky bych takto získané informace považoval za relevantní pouze u případě technicky neměnných faktů, neumím si představit využití třeba studentem pavědecké politologie, uvážím-lí principy nasávání informací AI z celého internetu.
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří_Hrubý 24.07.2025, 18:19
neumím si představit využití třeba studentem pavědecké politologie
To já si naopak představuji v živých konturách - u 90% studentů tohoto oboru se to zvrhne v dialog mezi AI používanou pedagogem a AI používanou studentem. Pedagog a student budou pouze přihlížet a regulovat tok výplodů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana