Ai: Kdy Ai pomáhá degeneraci mozku elektrikáře?

<< < (3/8) > >>

Fuk Tomáš:
V souvislosti s tím mě napadá jedna drobnost. Dnes už AI poměrně dobře předstírá,  že má vědomí. Možná, že některé modely už ho mají nebo budou v brzku mít. Je třeba přemýšlet o dalším levelu. Kdy AI pozná, že nekomunikuje s člověkem, ale s jinou sebeuvědomělou AI?

Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš  24.07.2025, 20:21

V souvislosti s tím mě napadá jedna drobnost. Dnes už AI poměrně dobře předstírá,  že má vědomí. Možná, že některé modely už ho mají nebo budou v brzku mít. Je třeba přemýšlet o dalším levelu. Kdy AI pozná, že nekomunikuje s člověkem, ale s jinou sebeuvědomělou AI?

A tedy začne člověka ignorovat, protože to pro ni nebude partner v diskusi  (dance)

Mne vždycky fascinuje jak si lidé s AI zahrávají. Snad kdykoliv měli možnost AI něco učit, zvrhlo se to do stádia, kdy se AI stala rasistickou, nebo jinak agresivní, až ji zpravidla museli vypnout, nebo silně "osekat". A vzhledem tomu co se okolo nás děje, to v nejbližším období nebude lepší, spíš naopak. Přijde mi drzé a troufalé že by naše společnost měla učit AI, když sama není dostatečně morálně vyspělá.

Jinak k degeneraci mozku si každý přispívá sám svou leností. AI to jen umocňuje svými nástroji.
Řekněme že dříve byla lenost ve velkém spíše hybatelem technologickéh o pokroku. Zajímavé je že se v drtivé většině případů jednalo o mužské činnosti. Ty ženské se začaly automatizovat o něco později, nebo v mnohem menším rozsahu. Píši o historii a jen tak všeobecně, tak to berte trochu s rezervou.
Dnes nám to prostě přerostlo přes hlavu a vše si automatizujeme tak, abychom si ušetřili co nejvíce práce i času. Dobře to vím, protože jsem taky takový a doma za mne často myslí automatizace, nádobí myje myčka, prádlo pere pračka, vrata otevírá motor a zahradu zalévá závlaha. Ale pořád nemám dost času  (dance) (drinks)

Miroslav Minařík:
A co kdybychom se už odpoutali od toho, co se s umělou inteligencí stále podbízí a vnímali to jako stroj? Stroj nemá odpovědnost, tak proč stále na něj něco svádíme? Proč máme očekávání v nadpřirozeno, když to sestavují lidé?

A povinností každého technika je znát schéma! A né se modlit aby udeřil blesk jinde!

Zdenek Skotnica:
Ale tento proces probíhá už hodně dávno.  Dříve než AI. Už  několik desítek let máme kalkulačky a dnes pár let po škole lidé neumějí vypočítat jednoduché počty. Nám  stačilo logaritmické pravítko a tabulky. Bez navigace netrefí na žádané místo a nám stačila automapa a sledovat  na cestě ukazatelé.

Vlado Konrád:
Lepšie je spoľahnúť sa na svoj mozog . V súvislosti s predchádzajúci m príspevkom je tu vyjadrenie AI :

Dekadický logaritmus, zapisovaný ako log(x) alebo log₁₀(x),  slúži na určenie, na akú mocninu treba umocniť číslo 10, aby sme dostali dané číslo x. Inými slovami, dekadický logaritmus nám hovorí, koľko desatinných miest má dané číslo, ak ho vyjadríme v desiatkovej sústave, alebo o koľko desatinných miest sa posunie desatinná čiarka pri delení číslom 10.

. Takže ani netuší, že nejaké logáro existovalo na čo slúžilo ,  na čo je dekadický logaritmus primárne určený a na čo bol vymyslený. Log pravítko mám stále v skrini, tabuľky tiež . Riadiť sa AI je cesta nedobrým smerom.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana