Jak bys navrhl elektrikářskou Hippokratovu přísahu ty?
Petr Matuška:
Upřímně:
V Americe jsem nebyl a asi bych z hlavy taky nedal dohromady všech 50 států USA, natož abych věděl, kde jsou. A to jsem ještě odchovaný školním drilem a zeměpis mě bavil. Ale USA tehdy byly "na indexu"
Tak nemá cenu posuzovat, jestli jsou "hloupější" Amíci nebo Evropani. Natož babičky někde ze středozápadu USA.
Ale to odbočujeme od tématu a, jestli se potkáme u piva, můžeme se o tom pobavit.
Miroslav Minařík:
Citace: Petr Matuška 05.09.2025, 08:25
Ale to odbočujeme od tématu a, jestli se potkáme u piva, můžeme se o tom pobavit.
Ono nejde zrovna o USA. Každý má přátele, rodinu, byznys někde jinde. Ale tím cestováním člověk zjistí, že jsou mraky od země všude stejně :-) I ten americkej elektrikář má rodinu, koníčky a práci kterou má třeba rád. Vypadá stejně jako našinec, třeba jako Horác nebo Pigi ... Všichni jsme ovlivnění "vnějšími vlivy", které si do jisté míry vytváříme sami. :-) Nakonec zjistíme, že tu "hloupost" musíme předefinovat na jinou vlastnost která je součástí každého člověka.
Když to vezmeme z filozofického hlediska, tak pospojovaný život je hrozná nuda. Bílý trička, červený trenýrky. Bez rozdílu potenciálu proud neteče ... Schopenhauer, Platon, Seneca ...
Ale to je na ten pokec osobně.
A tak si lidé vytváří desatera, pravidla, zákony, náboženství (drinks) A elektrikáři ČSN (jupi)
Václav Třetí:
Amerika (míněno USA a Kanada) je jiný svět. Všechno je větší a oni na to jsou zvyklí a tak pohlížejí na celý svět, tedy i na nás. Kdysi si v našich televizích dělali reportéři legraci, že nějaký americký novinář řekl, že v ČR je vesnice Brno blízko Prahy (village Brno near Prague).
Co tím ukázali?
Dvě věci - že neumí pořádně anglicky
- že neznají souvislosti
Protože "village" znamená nejen vesnici, ale zejména obec, tedy nejen Brno, ale také Praha je village.
Vzdálenost Praha - Brno je 200km, což je pro nás hodně, ale pro ně nic moc. Mám hodně vzdálenou příbuznou v Minneapolis, Minnesota a ta jezdí několikrát týdně do St. Paul (druhé velké město v Mn. Vzdálenost je také zhruba 200km, ale ona to bere asi tak, jako když my jedeme do vedlejší vesnice nebo města 5 až 10 km. Když se podíváme na mapu USA, jsou puntíky, které vyznačují tato dvě města přilepené k sobě. Kamarád, který utekl v 80. létech do USA tak do prvního zaměstnání dojížděl denně 128km tam a zpět. Když jsme se o tom později bavili, tak říkal, že tehdá měl v onom zaměstnání kolegy, kteří dojížděli ještě z daleko větší vzdálenosti. To není hloupost, to je realita a zkušenost.
A že američan nezná celý svět, nám přijde divné, ale to je specifikum, způsobené naším školstvím za Rakouska - Uherska a I. ČSR a tento stav svým způsobem přetrvává dodnes - snaží se do žáků vtlouci encyklopedické znalosti všeho možného, ale ubíjí samostatné uvažování.
Takže si nic nedělejte z toho, že neznáte všechny federální státy USA. Je důležité vědět, že existují a kde potřebné detailní informace lze nalézt. Protože, když něco potřebuji a přesně neznám, tak si to nastuduji, dnes je to velice jednoduché, máme počítače a internet!
Miroslav Minařík:
Citace: Václav Třetí 06.09.2025, 05:02
Takže si nic nedělejte z toho, že neznáte všechny federální státy USA. Je důležité vědět, že existují a kde potřebné detailní informace lze nalézt.
Pokud vycházíme z předpokladu, že má každý z nás nejdřív znát vlastní zemi, historii a kulturu a teprve pak koukat přes plot, pak vzhledem k poměru velikosti USA a ČR "Amík" nemá šanci to všechno obsáhnout. Před deseti lety jsem sesbíral kompletní sérii amerických čtvrťáků (viz příloha), a jejichž rubu je vždy jeden ze států. To se nedá za život do hloubky poznat! U nás by byly čtvrťáky dva: Česko a Slovensko. A světe div se, někdo za život nezná ani tyto dva. (dance)
Ale zpět k našemu oboru. Jak my sami známe svou historii a mapu české elektrotechnik y? Někdo surfuje po povrchu, jiný se noří do hlubin. Jeden zvedne na "elektrikářskou Hippokratovu přísahu" prostředníček, jiný ji má vyvěšenou na štítu firmy i v hlavě …
A tak každému dle jeho směru. :-)
Jan Franěk:
Desatero elektrotechnik a je dobrá vize a zajímá mne to. Nicméně čím jsem starší tak jsem stále více přesvědčen o tom, že k mé spokojenosti by stačilo být prostě jen slušný a poctivý. V tom je obsaženo vlastně všechno co potřebujete k tomu, aby jste uspokojili potřeby všech zúčastněných stran. Tedy za předpokladu že tyto vlastnosti a "touhy" mají obě strany, mezi kterými vznikla jakákoliv dohoda.
Jak jsme stále více a pevněji svazováni předpisy a pravidly, tak mě takové zjednodušení prostě vyhovuje a přes jednoduchost naplňuje všeobecná společenská očekávání (dance) o:-) O0 alespoň dle mého názoru
DOmnívám se že společnost je zkřivena roky tím, jak byl vnímám jakýkoliv podnikatel a řemeslník. Za každou cenu musel vytvářet velké zisky (jinak byl neschopný), i když to mnohdy znamenalo i podvody na zákaznících. Přetvoření "dojné krávy" na vzájemně výhodnou spolupráci, prospívá nejen dílu, ale i pohledu na lidi a svět kolem nás.
Nechci být zas tak moc sluníčkovej, ale někdy postačuje opravdu málo a hned je lépe
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana