Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec 11.09.2025, 07:44
Zajímavé by bylo zjistit kolik km kabelů se pro domácí trh vyrobilo v osmdesátých letech a kolik dnes vs.počet elektrikářů z učilišť.
Tuším, že se bude jednat o šílený nepoměr.
Toho Lorence dělá každý lepší elektrikář nevědomky, i tvoje stránky jsou jeden velký Lorenc, a to ti čtenáři za radu nekupují lahváče.
Nepoměr to asi bude a někdo z toho může usoudit jak vzrostla produktivita práce elektrikářů. Statistiky jsou dvousečné, každý může k datům vymyslet různý příběh (nebo spíš pohádku...)
Filmový pan Lorenc budí úsměv jen když nabádá aby ho na vozíku nehoupali.
Já ho chápal jako stavební dozor a jak známo stavební dozor dokáže ušetřit hodně peněz starostí a času. U určitých profesí je to nezbytnost, aby pracantům někdo koukal pod ruce, stál za zadkem dohlížel na technologické postupy a ne, že zalitý beton skryje lecjakou lajdáckou práci.
Václav Třetí:
Citace: M S 07.09.2025, 22:02
Povedali by ste, ze by sa tzv "domaca elektroinstala cia" dala zhrnut do malej prirucky o povedzme 10 stranach?
Na 10 stran bych to neviděl.
Pro porovnání jsem vybral z mé knihovny starých elektrotechnic kých knih překrásně zpracovanou knihu:
"Elektrické instalace v dřevěných budovách a rekreačních chatách", kterou sepsal ing. František Soukup, což byl následovník Cyrila Macháčka.
Z dnešního pohledu je kniha již po téměř 60 létech silně zastaralá, ale její koncepce je přesto dokonalá.
V předmluvě ing. Soukup definuje komu je kniha určena, pak se v jednotlivých kapitolách věnuje požární bezpečnosti, v té době platným elektrotechnic kým normám, projektu instalace, přípravným pracem, postupu při instalaci, kontrole nově zbudované instalace a v závěru ukazuje na praktických příkladech provedení a různé specifické doplňky a úpravy elektroinstala ce chat, jako akumulátorový provoz, provedení větrné a vodní elektrárny. Na 140 stranách popisuje vše potřebné. Knihu sepsal ing. Soukup v roce 1966, vyšla v SNTL v knižnici Praktické Elektrotechnic ké Příručky, svazek 39, v roce 1969.
Tato kniha by mohla být jakýmsi vzorem pro sepsání podobné moderní příručky, byla by jistě výrazně rozsáhlejší, elektrotechnik a je dnes složitější a asi by nebyla věnována pouze dřevěným objektům.
Jan Franěk:
Na toto téma vyšlo v posledních letech několik publikací. Pár jsem jich prolistoval protože mě to zajímalo a i když základy jsou více méně stejné, nelze přehlédnout že se předpisy v čase mění ale tyto změny nejsou do dotisků zapracovány, tak většina toho co jsem viděl, ztratilo svou aktuálnost a má hodnotu pouze cenu papíru ve sběrně.
Obávám se že za současného trendu častých normozměn, toto potká každou z vydaných publikací do 2-3 let.
Navíc si myslet že se vše vejde do 10 stran je silně naivní. Tím možná pokryjete standardní panelákové byty a ještě jen možná, protože i zde je mnoho proměnných a variant řešení.
Zde je podle mne právě odborník který každoročně navštíví více školení velkou výhodou, jelikož se udržuje v aktuálně platných předpisech, má slušnou znalost materiálů a možných technik řešení, což bude vždy laikovi scházet a kniha velmi rychle morálně i technicky zastará. I proto dnes nekupujeme tištěné normy a tak podobně.
JEn další z názorů a pohledů na téma knihy pro laiky a jak na elektřinu svépomocí
Milan Hudec:
Jenže odborníka, navštěvujícího školení na předělání elektriky v chatce prostě nedostaneš.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 12.09.2025, 07:32
Jenže odborníka, navštěvujícího školení na předělání elektriky v chatce prostě nedostaneš.
Jen nastiňuji možné riziko toho, že poctivý kutil si zakoupí knihu, dle ní provede instalaci a pak přijde revizní technik a revizi neprovede, protože to neodpovídá platným předpisům. Takový příklad. Samostatný okruh, samostatný chránič na světelné okruhy, což není v těchto knihách prozatím zaneseno. V rozvaděči není dost místa a je problém.
A teď přímá otázka na tebe Milane, jak zreviduješ instalaci, kterou provedl laik (není doklad o tom, kdo to prováděl), ke které nemáš žádnou dokumentaci ani doklady k rozvaděči. Znamená to i mnohem více práce a pečlivosti během revizní prohlídky a měření. Jo, můžeš nabídnout vlastní práce, zpracování dokumentace a vyrobit doklady k rozvaděči. Jsi si ale jist, že to bude laik ochoten zaplatit? Teď, když ušetřil takových peněz, ty ho chceš o ně připravit.
Nebylo by prostě lepší, kdyby ten laik pracoval pod tvým dohledem od začátku, za tvé podpory, kdyby se vzniklé problémy řešily okamžitě, měl bych k dispozici alespoň nějaké dokumenty a ty pak méně práce s revizí, protože bys instalaci poměrně důkladně znal?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana