Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 06.09.2025, 17:10
Jedna věc je provedení pěkně/poctivě a druhá je znalost laiků.
Proto se i přes příspěvky kolegů (kterých si velmi vážím) stále domnívám, že rozumnější a bezpečnější to bude nechat udělat odborníka, nebo minimálně pod jeho dohledem, či za jeho spolupráce.
Těch pár vyjímek, kdy laik předčí odborníka uznávám (pár jich mám čest i znát), ale všeobecně vnímám spíš to, že lidé nedokáží sebekriticky vnímat svoji hranici a pouští se do všeho bezhlavě a bez znalostí. Proto nemohu prostě tuto odbornou práci všeobecně schvalovat jako v pohodě pro laiky a spíš to budu vždy považovat za nebezpečné, včetně postoje kolegů, kdy díky pár debilům z oboru, shazují práci všech odborníků a na tomto základě dávají zelenou laické práci.
Já a určitě ani kolegové Hrubý, Hudec, Šohajda nechceme shazovat práci kolegů - odborníků.
Laickou práci bych jako bastlení nenazýval. Něco zbastleného je udělané nekvalitně a z nevhodných materiálů, nepořádně a bez řemeslného umu. To je zásadní rozdíl a taková práce zůstává za některými elektrofirmami, zejména pracujícími v developerské výstavbě.
Milan Hudec:
Ano, v této je např. v podstatě běžné přeznačený PE k ventilátoru wc, koupelna (5x1,5 je drahý), Waga nejsou Waga (originál je drahý), 1,5 k zásuvkám s oteplením na knop (2,5 je drahá), plasťáčky nejnižší třídy, mnohdy prasklé již po montáži atd.
Jiří_Hrubý:
Tohle vlákno tak nějak oklikou souvisí s vedlejším vláknem o desateru elektrotechnik a/montéra.
Bohužel neexistuje instance, která by dokázala šmejdy eliminovat. Trh problém nevyřeší, poptávka převyšuje nabídku a to je prostor pro šmejdy, krásně to je vidět u FVE všech typů.
Líbí se mi myšlenka kolegy M. S. s příručkou o pár stránkách, kde by si laik našel, jak má vypadat kabel k zásuvce, jak k vypínači, jak ke světlu, proč se nevyplatí levná zásuvka a jak ji poznat, jak má vypadat přechod zemniče a pár dalších drobnosti pro běžně instalace. Kdo chce systémovku, loví v jiných vodách a tam tolik fušerů není.
Znám řemeslníky z různých oborů, kteří trvají na dodržení svých standardů, kvůli dobrému jménu, ale vím i o hovadech, co koupí levnou zásuvku v obi aby ji prodali za cenu značkové. Že v tom nedrží drát a zapojení trvá déle, to je netrápí, hlavní je zisk.
Pak se nelze divit seznámenému kutilovi, že za peníze, které ušetří za lempla, koupí raděj pěknou zásuvku a chránič navíc. U malých štěků, pro zavedené odborníky nerentabilních, to tak prostě je.
Miroslav Minařík:
Hledám na zapojení tří prachotěsů na půdě a natažení tří stropních vedení, dva měsíce kvalifikovanéh o elektrikáře. Výsledek? 0.
Ne, že bych sám kvalifikaci neměl a nevěděl ... ale jednou rukou to nedávám. Co si počít?
Řeknu sousedovi. On je sice topenář ale já budu kibic. Mám jinou možnost? Padají mi termíny dalších řemeslníků.
Závěr:
Potřebuji bastlíře!
Jiří Schwarz:
Vytvořili jsme společnost, kde je spousta pracovních pozic, na kterých je zaměstnáno spousta lidí, u kterých ani často netušíme čím by pro nás měli být užiteční...
A pak ti lidé a jejich ručičky chybí v mnoha praktických oborech...
Takže jsme rádi, když si na nás udělá "po pracovní době" čas nějaký kutil, bastlíř,...
Můžeme si tu nad tím pobrečet, ale MY to nezměníme
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana