Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Kam se poděly moje zkušenosti?
Michal Kukla, Jan Palička a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Kam se poděly moje zkušenosti?  (Přečteno 200 krát)
Gerhard Tvrdý
Neverifikovaný uživatel @4

« kdy: 05.07.2025, 21:09 »

Mám 50 roků praxi v oboru elektro od 0 V až po 22 kV, revizním technikem jsem 38 roků E2A, projektantem na zařízeních E2A a prováděl jsem školení pracovníků dle vyhl 50/78 Sb.,  která mluvila o odborné způsobilosti pracovníků v elektrotechnic e. Od roku 1992 mám živnost v oboru elektro a pracoval jsem a projektoval různá  zařízení, které dodnes bez problémů fungují. ( mobilní vysílače, nemocniční místnosti, bytová výstavba atd.)
Po létech praxe v oboru elektro jsem se dostavil do státem pověřené organizace TIČR kde mi neproudloužili osvědčení revizního technika - nechápu prý novou dobu, nové nařízení vlády - prý mi chyběly 2 body. Nevím jestli je to k zasmání nebo k pláči. Ani se nedivím, že nemáme odborníky v oboru elektro.
Firma Tvrdý Gerhard IČO 43973744   
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Gerhard Tvrdý

« Odpověď #1 kdy: Včera v 12:54 »

Ještě si pamatuji aktivy revizních techniků pořádaných firmou SOLID elektro team. Vždy tam přednášeli odborníci elektro z různých oblastí a názory odborníků a revizních techniků nebyly vždy shodné. Někdo měl také zkušenosti, jiný zase zkušenosti jiné a konzultací jsme se snažili mít na problém stejný názor. Nikdy jsem nezažil přednášejicího z organizace TIČR.
Dnes je názor jeden - od státem pověřené organizace TIČR. Když máme takové odborníky jako je TIČR, proč nevedou stavby a jiné elektropráce kde je plno problémů. Vše by šlo jak po másle a stát nechává takové odborníky sedět v kancelářích - nechápu. Přímo na stavbách mohou přece podávat odborná stanoviska a osvědčení - někde se stala chyba.
Celý život jsem si vážil odborníků ze všech oborů, kteří byli mistry na svém místě. Chtěl bych si vážit i organizace TIČR. Je to můj názor.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: Včera v 16:48 »

Na téma projektových dokumentací DSP, DPS, nebo dokumentace skutečného provedení a potřeb autorizace, zde bylo už napsáno mnoho příspěvků. Zkuste hledat a uvidíte že sice máte trochu  "omezený dvoreček",   ale nějaký prostor tam pořád pro zkušené projektanty je. Případně můžete zkusit požádat ČKAIT a stát se také autorizovaným projektantem. Tedy pokud splňujete jejich kritéria.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Gerhard Tvrdý

« Odpověď #3 kdy: Včera v 20:26 »

Né že mám jenom omezený dvoreček, v této nové době si připadám kompletně omezený. Akorát této republice přeji hodně autorizovaných odborníků.
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #4 kdy: Včera v 20:38 »

Padesát let v oboru je kus života. Jenže i elektrotechnik a není, co bývala nejen technicky, ale i právně. Zkušenosti se počítají… ale právní rámec způsobilosti je dnes nastaven na pravidelné ověřování. A revizák není titul doživotní. Je to důkaz aktuální znalosti stavu předpisů a norem, nikoliv minulých výkonů. Zkuste se na to podívat jinak. Kdyby podobné pravidlo neexistovalo, měl by dnes osvědčení i někdo, kdo 30 let neotevřel normu. A to přece sám taky nechcete. Vaše role se může posunout. Místo dělání revizí můžete mentorovat, konzultovat, psát, předávat tu padesátiletou zkušenost tak, aby sloužila dál. A né tu brečet, že se svět změnil a zrychlil. Ono to není, že by stát nechtěl zkušené odborníky. Ale stát, resp. zákon dnes potřebuje i doložitelnou aktuálnost ne jen minulost. Držím palce, ať najdete pro své znalosti novou cestu.
Lukáš Láryš
*

« Odpověď #5 kdy: Včera v 21:58 »

50 let zkušeností zastaralo. Tohle je prostě obor, kde se musí neustále učit. Nejsem si jistý ale ta hranice je 80% správných odpovědí? Test jsem dělal nedávno a nepřišlo mi to zas tak extra těžké.
David Hruda
*

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:14 »

Řekl bych, že jste to asi trochu podcenil a nepřipravil se. Čekal jste, že vám to dají "za zásluhy"?
Asi bych si na to bez přípravy netroufl, ale pravda je, že to zas tak složité není.

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy...
Smluvní partner společnosti EG.D
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
Jih ČR
www.elektro-hruda.cz
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 08:22 »

Jde si i zaplatit "školení" před zkoušky RTE...
Osobně jsem se asi 3 zůčastnil a dalo to dost. zejména od různých starších RT co přednášeli.
Už posledně jsem nebyl a už asi nepůjdu ,  když vydím tu cenu řádově desítek tic. Kč. za školení pád dní.
Ano, příprava by měla být, potom tam je ještě nějaké procento chyb, které je podle mne až moc!

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 09:37 »

Kam se poděly mé zkušenosti z průmyslových montáží? Ze zahraničí? Zkušenosti s ohýbáním plechu, svařováním, vstřelováním, prozvoňováním, zapojováním, ranžírováním, dohledáváním příčin poruch, zbožíznalstvím, obchodováním a taky s procesorem Zilog 80, MS DOS, Windows 3.1, html. K čemu mi jsou dávné dnes kurzy spojaře, celního deklaranta, komunikačních, obchodních, manažerských dovedností, účetnictví, dovednost couvání s jedno a dvouosýmy návěsy, a k tomu udržovat §8 vyhlášky 50/78Sb, ... a dál se mi už nechce vzpomínat. Všechny certifikáty jsem už dávno vyhodil aby mi neplevelily představu o tom, co umím, když na to mám kus papíru.

Vše je minulost.

Celou tu hromadu bezostyšně zahazuji aniž bych si stěžoval na stát, že nevyužil mých dovedností a zkušeností. Stát nevnímám jako osobu, co mě má ráda nebo mě nechce. Pro mě je to spíš právní nástroj, jako třeba s.r.o. nebo a.s. Je to instituce, která má pravidla a mechanismy. A stejně jako u firmy, když přestanu splňovat podmínky, tak dostanu padáka. Není v tom emoce, jen provoz.

Na to mi vždy fungovalo to, že jsem musel být vždy "někdo s něčím" potřebným, důležitým abych nebyl propuštěn pro nadbytečnost. Proto tolik mikro rekvalifikací které jako "svůj širák odhazuji v dáli". (Cyrano z Bergeracu)

And that’s it  poklona poklona poklona poklona

Hurá do studia jazykových modelů a vektorových databází ...

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 10:38 »

Jde si i zaplatit "školení" před zkoušky RTE...
Osobně jsem se asi 3 zůčastnil a dalo to dost. zejména od různých starších RT co přednášeli.
Už posledně jsem nebyl a už asi nepůjdu ,   když vydím tu cenu řádově desítek tic. Kč. za školení pád dní.
Ano, příprava by měla být, potom tam je ještě nějaké procento chyb, které je podle mne až moc!

Nechápu proč je slovo školení v uvozovkách. Jo, není to přímo školení, ale spíš příprava ke zkouškám.
Je otázkou co za cenu je moc. Většina z nás má dost nabitý kalendář a ve výsledku jen minimum času na samotnou přípravu. Přípravný kurz mi umožní v poměrně krátkém čase "natlačit" do hlavy dostatek znalostí. Každý se učí jiným způsobem, proto je nutné vybrat pro vás ten správný kurz. Ano, každý má i možnost se připravit sám doma a zadarmo. Jen to nebude cca týden, ale mnohem delší čas po večerech. Máme každý možnost svobodné volby. Velmi důležité jsou i podklady na tuto přípravu a ty mají také svou nemalou cenu. Za mě jsou v tomto ohledu TOP podklady z PŠIS Nymburk

Vyvíjí se předpisy, normy, nebo podklady pro přípravu ke zkouškám RT a musí se vyvíjet i elektrotechnik . Nic ve zlém, podmínky jsou pro všechny stejné

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.032 sekund, 21 dotazů.