Jak jste připraveni na black-out?

<< < (6/8) > >>

Miroš Jan:
V úseku rozvodna Neznášov - Krasíkov, již stojí nové stožáry. Netuším jak moc je poůvodní linka stará. :(

Jan Franěk:
Během cest po naší vlasti, velmi často potkávám linky v rekonstrukci. Momentálně například kousek od Řiťky, mezi Kácovem a Zderadinami a tak dál. Tedy neustále se modernizuje a posiluje.  Podobný výpadek jsme zažili poprvé a byť určitě nebylo naposledy, nevyvolává to ve mě žádnou paniku ani  strach.

Jinak dávno mám u kotle na tuhá paliva záložní zdroj s baterkou, pro napájení kotle a čerpadel.  Testuji to občas abych měl garantován minimálně 8h běh, kvůli tomu aby kotel mohl klidně vyhořet a nehrozilo jeho poškození.
Vozím sebou minimálně 3-4 různé baterky a čelovky na práci. Nemám problém je přinést a doma si posvítit. Náhradních baterií mám také dost, takže vydržím možná i několik dní. Horší by to bylo třeba s přípravou jídla. Disponuji pouze malým vařičem který se mnou jezdil na vandry. S množstvím plynu bych vydržel tak na uvaření dvou polívek (snad)
Internet mi z UPSky funguje cca 20-25 minut od výpadku. Pak si zapínám mobilní data. Jejich výpadek sice také pamatuji, ale opět tak v řádu desítek minut a jen  zcela vyjímečně. Navíc ani delší čas bez internetu mě nijak neděsí, občas spíš naopak.
Věřím že ten jeden den výpadku elektřiny bychom jako rodina ustáli celkem dobře. ROzhodně kvůli tomu nebudu dělat větší úpravy a investovat do dalších technologií jen kvůli tomu, že to někdy možná ještě přijde.

(drinks) (drinks) (drinks) (drinks)

Martin Kurka:
Citace: Milan Hudec  06.07.2025, 14:31

2.neuvěřitelná práce montérů a dispečerů (poklona)

I moje poklona (pro odlehčení, jak pád vodiče linky 411 předpovídal letos 24.2. Kemel). A poklona i pro dobrou přípravu postupu obnovy po blackoutu -  i po vypnutí přetížené důležité linky V208 z Orlíku, který slouží jako jedna z elektráren pro rozjezd po blackoutu

Mimochodem o Ledvicích už byl jeden odborný článek o pronikání DC bludných proudů z trakce  do hlučného trafa. Třeba se použité řešení to podepsalo na netypické reakci ochran a odpojení 300MW výkonu. Proč ne 600MW se zatím neví.
http://www..../elektro/casopis/tema/reseni-vysoke-hlucnosti-vyvodovych-transformatoru-v-elektrarne-ledvice--17885
No v půlce července mají být nějaké závěry ze záznamu z ledvických ochran, třeba budou všichni moudřejší.

A k otázce přípravy chování po blackoutu - krátký doma přežijete, ale pro firmy je přežití i dvouhodinového těžké.
A dlouhý zimní 5-ti denní po pádu linky 22kV jsem doma v zimě zažil, rozváželi jsme obsahy mrazáku po příbuzných, nabíjel jsem si autobaterie pro zálohu UPSky pro provoz plynového kotle kde se dalo...A to šel plyn, bylo kde natankovat benzín, dalo se nakoupit potraviny, léky z lékárny a lékařská péče byla dostupná, bankomaty fungovaly, vysílalo rádio, šel telefon, tekla pitná voda...Leccos nás i tak nachytalo v nedbalkách, třeba taková banalita, jako je chybějící konvice na vodu pro plynový vařič, protože elektrickou na to nepoužijete a s hrncem se jen opaříte, zaspání do práce, když budík měl slabé záložní baterky, nefunkční vrata do garáže a hledání s baterkou záložního klíče pro její nouzové otevření, hledání náhradní metody vzduchování akvárka a domovní čističky...
Když takovou spoustu věcí doma nedomyslíte, dokud reálně nepřijde, pak jak na to přijít ve firmě než k tomu dojde?  Pak když třeba ani uvnitř budov nefungují opakovače signálu a lidi se nedomluví telefony mezi sebou i kdyby mobilní síť ještě chvíli jela a ve firemní rozvodně nebo u záložního diesselu není signál a klasický telefon už zde zrušili, tak i primitivní metody jsou dobré a musí se zapojit mozek a vzpomenout si na to, jak se to kdysi dělávalo primitivně, sice pomalu, ale spolehlivě.

M S:
Zaujimavy linknuty clanok (kto si to chce precitat, hodte do googlu poslednu cast za lomitkom)
Myslim, ze po firemnej stranke mnohe firmy idu spravnym smerom, nejednej som radil ako navrhnut vhodny zalozny system spolu s planom testov. S klesanim ceny a vyssou dostupnostou LFP baterii je toto riesenie vhodne aj pre firmy. Domacnosti ktore maju novu fotovoltiku casto maju menice s backup funkciou a vedia byt cisty ostrov, staci len dokupit jednu z mnohych 48V baterii, dokonca existuju univerzalne moduly, ktore vedia emulovat protokol roznych menicov.

Mnohe ISO certifikaty vyzaduju IT disaster recovery a IT contingency planning a s rovnakou mentalitou je mozne navrhovat generalne zalohovanie. Pre mojho hlavneho zakaznika napriklad delime rozvadzace uz nainstalovanyc h strojov na riadiaco-pohonovu a vykonovu cast. Podstatne serva a PLC ostanu zive, ventilacia a vyhrievanie okamzite padaju. Pri produkte, ktory musi prejst pecou v kuse je bateriova zaloha na PLC a pohonoch, vyhrievanie je na 500kW generatore, ktory startuje do 6 sekund.

František Šohajda:
Co říkáte na to, že jdou všechny střídače u FVE vyrobené v číně dálkově lehce vypnout.Zabezp ečení je minimální a při velkém počtu FVE může být black-out daleko větší jak nás postihnul nedávno.
Už jsem slyšel, že FVE vypnuli přes střídač přímo z Číny.Dojel servis a nic nemohl zjistit poškozené.
Potom se montážní organizace domlouvala měsíce s Čínským výrobcem, ten údajně tvrdil, že zásilka střídačů z Číny se ztratila, ale oni věděli výrobní čísla "ukradených" střídačů tak tyto čísla všechny SW na dálku odstavily!!Asi byli potom levné,tak je někdo nakoupil. (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana