jan rehorka
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 09.06.2025, 12:51 » |
|
Moderátor: Pokud má být otázkou tématu "Rekonstrukce byt - jakou elektro instalaci?Home Assistant/Loxone?" bude lepší, když rozhodnuí necháte na někom jiném.
plánuji chytrou elektroinstala ci při rekonstrukci bytu. Nechci to nějak extra zesložiťovat ani prodražovat ale na chalupě se už 8let věnuju home assistentu a mám poměrně jasnou představu o tom co chci. Jenže bych si to rád prokonzultoval s někým kdo každodenně tyto věci řeší a třeba mne upozorní na něco co jsme nedomyslel, případně se podělí o svou zkušenost.
Požadavky: mít možnost jedním úkonem zhasnout všechna světla mít možnost nevstávat z gauče když chci změnit světelnou atmosferu mít možnost naintegrovat do jedné aplikace jiné chytré zařízení jako, pračka, myčka, reproduktory atd - to je asi hlavně výhoda Home assistant neuzamknout byt do tohoto jednoho chytrého řešení (kdybychom se stěhovali, nemakalo zkrátka myslet na budoucnoust)
Můj návrh: Každé světlo i vypínač bude mít vlastní kabel do rozvaděče – klasický kabel jako pro standardní instalace, abych v případě potřeby mohl systém jednoduše přepojit zpět na běžné zapojení. V rozvaděči zvažuji Home Assistant + KinCony F16 (relé + vstupy). Vypínače budou klasické kolébkové, KinCony detekuje přepnutí a logika přepne rele. Zásuvky by byly klasicky- tam dálkové ovládání nepotřebuji. Neuvažuju o žaluziích, zavlažování ani jiných automatizacích – je to byt. Možná časem přes Wi-Fi připojím elektro pohonů na ventilační okénka.
Co aktuálně řeším: Jak udělat zapojení - je blbost tahat nějaké cyky 1,5 vypínač–>rozvadeč>světlo nebo je to pro dané řešení ok?
Hardwarové řešení relé a vstupů: KinCony F16 mi přijde jako rozumná volba – otevřený systém, snadná integrace. Přesto bych ocenil tipy na alternativy s dlouhodobě ověřenou stabilitou. Zvažuji i Shelly (stabilní, ale decentralizova né řešení), nebo Loxone – to mi ale připadá drahé, uzavřené a navíc bych se musel učit úplně nový systém, zatímco Home Assistant dobře ovládám.
Na čem spustit Home Assistant: Raspberry Pi 5 – flexibilní, snadná montáž na DIN, známý ekosystém Home Assistant Green – hotové řešení, možná stabilnější Synology NAS neplánuji – chci mít HA odděleně od úložiště Cílem je maximální spolehlivost a co nejméně údržby. Výkonově nemám žádné velké nároky – neplánuji NVR kamery ani AI, maximálně v budoucnu Home Assistant Voice s OpenAI.
Budu rád za vaše zkušenosti – jak s elektro instalací, tak s HW pro home assistant či hw pro relé. Díky! přikládám i nějaký můj náčrtek jak si to představuji
|