Jaký je význam samostatných chráničů pro světla podle ČSN 33 2130 ed. 4?
Václav Třetí:
Dokud bude zásadní podmínkou hlavní jistič objektu charakteristik y B, tak je to pouze tahání peněz ze zákazníků. Proklamovaná bezpečnost osvětlení, které má být ochráněno před zhasnutím vlivem závady v jiných částech instalace, je nesmysl. Zda se dohodli výrobci netuším, je to asi fikce, ovšem jako vysvětlení se to nabízí.
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 11.06.2025, 12:11
Dokud bude zásadní podmínkou hlavní jistič objektu charakteristik y B, tak je to pouze tahání peněz ze zákazníků. Proklamovaná bezpečnost osvětlení, které má být ochráněno před zhasnutím vlivem závady v jiných částech instalace, je nesmysl. Zda se dohodli výrobci netuším, je to asi fikce, ovšem jako vysvětlení se to nabízí.
Mám rád teorii, že je to boj o sádru na zlámané končetiny z důvodu zakopnutí v temnotě.
Cílem mohlo být zvýšení jeji spotřeby, tj.tam kde byla světla rozdělena alespoň za dva chrániče se dnes oba okruhy dají za jeden, v develop.projek tech se to začíná promítat.
František Šohajda:
Chrániče na sv. obvody ještě budiž....? Pokud se dá ten správný na LED zdroje.
Ale bzry bude doba, kdy bude i použití AFDD povinností.... .Zejména u dřevo staveb...Dnes jej jich stále více....
AFDD se zatím málo prodávají, výrobci nejsou nadšeni... (dance)
Milan Hudec:
To by se normotvůrci odkopali příliš, informovanost o pochybném fungování AFDD je pro ně nepřející, ale třebas to risknou.
Jan Franěk:
Já myslel že jsem na odborném fóru a najdu zde konspirační diskusi (norm) :( (mimo)
Navíc klasika, když nevíš co napsat, dej tam AFDD, zlou EU nebo nenažrané výrobce materiálu. To se vždycky spolehlivě rozjedou příspěvky podporující některou z těchto teorií.
Uvítal bych "reportáž" z toho jak u nás normy vznikají protože to může pomoci lecos osvětlit. Nicméně si Mirku nedělám iluze o tom, že to podobné konspirační teorie úplně odstraní. Je to v lidské přirozenosti. Dřív se přisuzovaly děje za bouřky zlým duchům, dneska za to může Soros a jeho ovlivňování počasí, nebo něco podobného.
Z5 k dotazu
Byť jsou často světla ve tříde II a PE " ve vzduchu", proudový chránič mnoho násobně zvedá šanci na vaše přežití, pokud dojde k nechtěnému dotyku s živou částí. Ohledně zpřísnění si dovedu představit že požadavek na samostatný chránič na světla může souviset se stále častější prací laiků na domovní instalaci. Například potřebuji přivrtat světlo a tedy funkční zásuvky, oproti tomu mít bezpečně odpojený světelný okruh. Ale jaký měl normotvůrce skutečný důvod k takovému zpřísnění, by bylo spíš na osobní dotaz (výzva redakci o:-) ) než na zveřejňování mnoha konspiračních teorií o tom kdo za to může a kdo na tom vydělá. Zpravidla je vysvětlení mnohem jednodušší a postavené na nějaké zkušenosti, datech, nebo technologické změně. To píši i přesto že čím dál tím častěji narážím na některé články, se kterými ne zcela souzním, spíš naopak. V tomto případě jsem ke změně asi spíš neutrální.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana