Jaký je význam samostatných chráničů pro světla podle ČSN 33 2130 ed. 4?

(1/6) > >>

Shelacek:

Měl jsem za to, že běžná praxe je dát vždy jeden světelný jistič někam do řady za chránič k zásuvkám, když už musí být každý světelný okruh zvlášť za chráničem.
Podle ČSN 33 2130 ed. 4 už snad ani to nejde a každý světelný okruh musí být za chráničem samostatně.
Jsem slaboproudař a rozvaděče běžně nedělám, tak se ptám spíše ze zvědavosti: je to skutečně tak, nebo jsem vedle?
Jaký má důvod mít v rozvaděči víc chráničů ke světlům než zásuvkám, když dneska prakticky všechny světla jsou tř. II, mimo dosah někde na stropě a PE vysí kdesi ve vzduchu?

Moderátor ... ptát se kdo je idiot a nedívat se na svůj pravopis ...?

Petr Novák7777:
Než byl příspěvek moderátorem změněn, tak se přispěvatel dotazoval, kdo je autorem norem. Dovolím si mu odpovědět: Autor normy je vždy uveden v úvodu normy. Konkrétně u normy ČSN 33 2130 ed.4 je to CTN MeditConsult Olomouc a Ing. Karel Dvořáček.
Zatímco u společnosti CTN MeditConsult se nedá její odbornost dohledat a lze o ní pochybovat, Ing. Dvořáček je na tomto fóru označován „elektrikářským bohem“ a je autorem celé řady norem v oboru elektro. Pokud vám výklad této nové ČSN 33 2130 ed.4 není jasný, Ing. Dvořáček pořádá placená školení a vydává placené publikace, které vám výklad lépe objasní. Ještě dodám poznámku, že zmiňovaná norma je unikátní v tom, že se jedná o ryze národní normu, není přejatá z evropských norem, tzn. specifika, které norma určuje, jako je nutnost použití chráničů pro osvětlení, nutnost použití kabelů B2caS1d2 ve všech prostorech, omezení elektroinstala ce v umývacích a sporákových prostorech a další, jinde v Evropě neplatí.

Miroslav Minařík:
Citace: Petr Novák7777  11.06.2025, 09:30

Než byl příspěvek moderátorem změněn, tak se přispěvatel dotazoval, kdo je autorem norem.

Dívám se do logu a moderátor odstranil pouze to, co se neslučuje s pravidly asertivní komunikace.

Citace: Petr Novák7777  11.06.2025, 09:30

Zatímco u společnosti CTN MeditConsult se nedá její odbornost dohledat a lze o ní pochybovat, Ing. Dvořáček je na tomto fóru označován „elektrikářským bohem“ a je autorem celé řady norem v oboru elektro.

Na jakém "tomto" fóru? Karel Dvořáček, podobně jako Michal Kříž a další patří mezi české normotvůrné legendy. Není to otázka tohoto fóra.

A nakonec, každý z nás se může dobrovolně přihlásit k připomínkování norem, které mají vyjít. To se omílá celá desetiletí. Z toho důvodu jsem v TNK 21. A vůbec na to nemám čas ale občas si ho najdu. Tedy pokud se někomu něco nelíbí, připomínkujte to před dvanáctou" ne po ní.

Rozmahel Vladimír:
Co se týče těch proudových chráničů, domnívám se, že je to sprosté lobby výrobců...
To už bych viděl větší smysl v plošném používání jističů 1N, kdy i laik si hravě zjistí poruchu na patřičném okruhu...

Miroslav Minařík:
Citace: Rozmahel Vladimír  11.06.2025, 10:21

Co se týče těch proudových chráničů, domnívám se, že je to sprosté lobby výrobců...
To už bych viděl větší smysl v plošném používání jističů 1N, kdy i laik si hravě zjistí poruchu na patřičném okruhu...

Vláďo, osobně to vidím hodně podobně až na to lobby výrobců. Ještě jsem nezaznamenal že by si sedl pan EATON, Schneider s paní ABB a domluvili se na komplotu pro lidstvu. Asi vyrazím za reportáží, jak vzniká technická norma "krok za krokem".
 (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana