Navrhli byste zemnič hromosvodu v blízkosti pilíře s nožovými pojistkami RD?
František Šohajda:
Pokud je blízko vodič uzemění distribuční sítě (tažen v souběhu s vodiči distribuce), většinou hromosvod spojí i s ní!
Pak vychází odpor hromosvodu řádu pod 1 ohm.
(Myšleno v zemi)
Pavel Horský:
Citace: Miroslav Zuna 16.05.2025, 12:08
Viděl jsem už izolované hromosvody spojené do jednoho zemniče což je špatně.
Chápu dobře vaše tvrzení, že izolovaný hromosvod nemohu spojit se zemničem, ze kterého je napojená MET? :(
Jan Franěk:
Pokud děláte FVE na střeše, tak děláte též izolovaný hromosvod dle ČSN 62305-4 ed.2 pro ochranu elektrických a elektronických systémů v budově. Pokud je konstrukce kovová nebo PV mají kovové rámy ,připojí se k jinému zemniči. mohou se využít svody a uzemnění původního hromosvodu. Viděl jsem už izolované hromosvody spojené do jednoho zemniče což je špatně. Hromosvod má 3 základní části : Jímací soustavu - svody - uzemnění . Kde norma požaduje izolovaný hromosvod musí být izolované logicky všechny jeho části. ......
Můžete to více rozvést? Ideálně sem vložit nějaký nákres?
S podrobnostmi je možné se dotázat na ČFA . Dělají školení na montáže FVE a souvisejících hromosvodů.
Máte nějaké takové podklady, nebo něco z toho školení? A můžete mi to poslat na mail, nebo sem vložit? To mne i kolegy zajímá
Případně o jakou normu/předpis (konkrétní článek normy) se opíráte?
Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský 16.05.2025, 13:27
Chápu dobře vaše tvrzení, že izolovaný hromosvod nemohu spojit se zemničem, ze kterého je napojená MET? :(
Proboha, naopak musíš.
Výjimkou by mohl být případ hodně oddáleného hromosvodu (nějaké vysoké stožáry řekněme 15, 20m od domu s vlastní zemí, která by byla taknějak izolovaná/oddálená.
Typ.příkladem jsou muničáky, kde je izolace tvořena vrstvou kamení (ten výkop měl snad 5m do hloubky a ještě pokryt folií), což není úplně typické místo pro FVE (dance)
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 17.05.2025, 09:13
Proboha, naopak musíš.
Výjimkou by mohl být případ hodně oddáleného hromosvodu (nějaké vysoké stožáry řekněme 15, 20m od domu s vlastní zemí, která by byla taknějak izolovaná/oddálená.
Typ.příkladem jsou muničáky, kde je izolace tvořena vrstvou kamení (ten výkop měl snad 5m do hloubky a ještě pokryt folií), což není úplně typické místo pro FVE (dance)
Ale Milane, já to přece vím (dance)
Chtěl jsem jen vysvětlení tvrzení od p. Zuny a koukám, že se ho asi nedočkám.
Zajímají mě myšlenkové pochody některých kolegů.
Nic jiného v tom nehledej.
Kdybych v této záležitosti jako projektant neměl jasno, bylo by to se mnou dost špatné (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana