Jak jednoduše vysvětlit klientovi, že běžný hromosvod na plechové střeše nestačí?
Jan Franěk:
Když se vžijeme do "kalhot" investora - má před sebou dvě firmy, které považuje za odborníky. Jedna mu nabídne řešení za 20tis s tím že mají za sebou bohaté zkušenosti. Druhá požaduje 60 tis a říká to samé, navíc se ohání normami a zákony co investorovi moc neříkají. S pocitem že když to dělá odborní firma a revize na to bude, si vybere pocitově to levnější, protože pocit bezpečí a ušetřených peněz jasně vede. Vlastně se jim moc nedivým. Jen pár zákazníků vyslechne argumenty a řeší to dražší a správou cestou. Ale těžko ohromit sousedy tím že mám sice správné řešení, ale stálo o 40tis více.
Dokud se nic nestane (a ve většině případů se nic nestane) tak je to OK a spokojenost. Řešit se to začne až tehdy, když dojde k nějaké události, ale to už se to moc řešit nedá.
Domnívám se že by každý z nás o tomto mohl napsat román na pokračování
Pavel Horský:
Mě včera oslovil zákazník s tím, že kontaktoval několik hromosvodářský ch firem s tím, že bude mít na střeše FVE a chce vše ochránit kvalitním hromosvodem a strašně se divil, že mu všichni do jednoho řekli, že bez PD mu nic dělat nebudou a i kdyby, ve finále by byl problém s revizí. V duchu jsem se tomu docela podivil. Toto nebývalo zvykem.
A jak jednoduše vysvětlit klientovi, že běžný hromosvod na plechu nestačí?
Jednoduše.
Stačí klientovi trochu osvěžit základy fyziky, kdy mnozí odkývají vše co řeknete. Přece se neshodí s tím, že nedávali v hodinách fyziky pozor (dance), pak to vše řádně okořenit katastrofickým i scénáři s pořádnými bubáky (toto parádně umí jeden kamarád, který dělá zástupce v ČR jednoho německého výrobce) a je hotovo.
Nedá to moc práce a vlastně vše co řeknu je pravda, jen se to poslouchá tak nějak z otevřenou pusou a husí kůží.
Dar slova je jednou z nepostradateln ých vlastností základů podnikání.
Na to nemá spousta "podnikatelů/živnostníků" nadání.
Ladislav Zeman 01:
Vážení kolegové . Bohužel ani po rozdělení mého příspěvku na dvě části nesplňuji podmínku textu do 3000 znaků a tak můj názor naleznete v přiložením PDF.
Prozradím, že závěrem není rozuzlení tohoto svízelného problému a problémů obdobných .
Milan Hudec:
Pojišťovna musí balancovat, pokud budou veškeré objekty chráněny skvěle, nebudou škody a nikdo se nepojistí, pokud nebude plnit menší škody byť je hromosvod blbě, tak zas zákazník uteče k jiné.
Znalosti likvidátorů bych nepodceňoval, musí vyvážit technikum věci a politikum pojišťovny, několik málo jich znám, a skutečně není co závidět.
Karel Barták:
Pavel Horský zástupce DEHNU? Četl jsem PDF Ladislava Zemana a pánové jste velice nepřešní. Vaše argumenty platí pouze pokud by byla plechová střecha použita jako náhodný jímač. To je taky v pořádku pokud by byla kotvena do nehořlavého povrchu a měla tloušťku 4mm. ČSN EN 62305-3 ed.2, čl. 5.2.5.2. (tabulka 3 – minimální tloušťky kovových částí použitelných jako jímače).
Jinak se pospojená plechová střecha s neizlovaným jímačem chová jako Faradayova klec, to samé uzemněná armatura v panelácích, kde DEHN moc rád vyhrožuje tím, že nesmí být v blízkosti svodu žádný vodič uvnitř budovy, což u ŽB není pravda. Jinak pokud je provedeno ekvipotenticio nální pospojování podle článku 6.2 ČSN EN 62305-3 ed. 2, tak žádný kapacitní proud nehrozí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana