Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?
František Šohajda:
Citace
Také jsem neviděl nikde 3 fázový AFDD ale jsem si téměř jistý že se někde určitě vyrábí.
V občanských obydlích,nemocnicích,domovech důchodců,školách a pod. je na 230V 99,9 % všechno! 3 fáz není potřeba,proto 3 fáz se možná vyrábí (nevím) ale na konkrétní zakázku.
(U státních a soukomých mám na mysl pro ubytování lidí,ne technologie !)
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 23.04.2025, 07:47
V občanských obydlích,nemocnicích,domovech důchodců,školách a pod. je na 230V 99,9 % všechno! 3 fáz není potřeba,proto 3 fáz se možná vyrábí (nevím) ale na konkrétní zakázku.
(U státních a soukomých mám na mysl pro ubytování lidí,ne technologie !)
Pokud by AFDD normálně "frekvenčně" fungoval, tak reaguje na nějakých 500W a výš, což není případ zásuvek v ložnici a podobných pokojů.
Normotvůrci jsou postaveni před dilema plných misek/zachování splasklých tváří.
Vlado Konrád:
Hranica citlivosti sa zo štandardu 2,5A posúva nižšie. Už existujú na 0,7A. Zámer bol znížiť citlivosť z 3A, keď iskrenie už má dostatok energie na zahorenie smerom dole , preto 2,5A . 0,7A je 160W.
Jiří Kantner:
Domovem a zemí původu obloukových ochran jsou Spojené státy a tam opravdu exituje reálný důvod k nasazování takového prvku do domovních instalací.
První obloukové ochrany se tam začaly více používat kolem roku 2000, takže vývoj mohl začít před cca 30 lety a z tohoto pohledu bych vyloučil argumenty o výpočtové náročnosti vyhodnocovacíc h algoritmů. Dnes je výpočetní výkon procesorů někde úplně jinde a to vše při malé spotřebě.
3 fázové spotřebiče v US domácnostech nejsou tak hojně rozšířené jako v Evropě a tak je logické, že 3fázový AFDD se tam používat nebude. Nicméně v Americe existují "1 pólové" a "2 pólové" obloukové ochrany, kde do dvoupolových se zapojuje N a 2 fáze, každá 120V proti N. Detekují jak oblouk mezi jedním fázovým vodičem a zemí tak mezi oběma fázovými vodiči.
Je jen otázka, kdy s tím někdo přijde a bude to tlačit na zdejší trh. V Evropě zesílil tlak na používání AFDD po požáru Grenfell Tower, uvidíme jak se to bude protlačovat normalizačními procesy dál.
Amerika má své specifika jak ve stavebnictví tak i v elektroinstala cích. A kdyby tam neměli hlodavce kterým chutnají kabely tažené mezi "papírovými" stěnami, tak věřím, že počet požárů způsobených elektroinstala cí tam nebude nikoho motivovat k vývoji obloukových ochran.
Vlado Konrád:
https://www.oez.sk/oblukove-ochrany-afdd
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana