Je možné vyměnit staré jističe bez výměny rozvaděče ?
Petr Malc:
Kupujeme starši řadový dům. Tento dům má již instalaci v mědi, kterou bych rád po kontrole elektrikářem zachoval bez větších zásahů.
Uvnitř domu je plechová rozvodní skříň ve které jsou staré (černé jističe), dále je zde umístěn elektroměr. Chtěl bych nechat tyto jističe jističe preventivně vyměnit za nové + přidat proudové chrániče. Je nutné u tohoto měnit i celou rozvodnou skříň ? Tím že je zde i elektroměr, tak se bojím ,že by se musel umístit už na vnější fasádu nebo jiné veřejně přístupné místo tudíž by si to vyžadovalo o dost větší zásah, než bych chtěl, také žádný dům v ulici to takto nemá. Nepotřebuji ani navyšovat sazbu, je zde již 3f. Na fasádě je pouze HDS.
Milan Hudec:
Bez fota nepůjde řádně odpovědět.
Jiří Kantner:
Pravděpodobnos t, že v době kdy se do rozvaděčů osazovaly černé jističe ITM , IJV a ITV, IJM by se masově prováděla instalace v síti TN-C-S tedy s rozdělením PEN na N a PE je docela malá. Bez toho není možné doplnit chrániče a samostaná výměna jističů mi moc smysl nedává (pokud jsou funkční).
Uvidíme podle fotky
Pavel Horský:
Mám za to, že pokud začnete přezbrojovat stávající rozvaděč a doplníte do něj moduly, na který nebyl původně stavěný, pak se stáváte výrobcem rozvaděče a ten jako takový musí znovu projít "zkušebnou"....výrobce ho musí znovu otypovat, vystavit prohlášení o shodě, vydat výrobní štítek, schéma zapojení atd. A to běžný elektrikář se stávající OCEP bednou nebude schopný provést. Takže pozor na to. rozvaděč je výrobek, do kterého se nesmí zasahovat.
Milan Hudec:
Máš pravdu, ale logika: něco bezesporu bezpečnostně vylepším, ale jsem na tom legislativně hůř, než kdybych to nechal být je strašná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana