Jak se bránit nekvalitním přípojným šňůrám?

(1/4) > >>

PetrXL:
Přímotop, koupený v tuzemsku, příkon 2kW. Při náhodné kontrole termokamerou byla vidět teplota v jednom místě kolem 105°C. Šňůra okamžitě vyměněna, rozpitvána, nafocena. Existuje alespoň hypotetická možnost se něčemu takovému nějak bránit?

Jiří Schwarz:
Co by na to asi řekla ČOI?

2kW, to je proud blížící se 10A, tam bych od seriozního výrobce čekal kabel s vodiči min. 1mm2

Z toho, co jsem zažil osobně, bývají více než s kabelem s kvalitou zalisování konců vodičů ve vidlici
Je to maximální prasárna, když je na vidlici vylisováno 16A, ale kabel tomu neodpovídá

Miroslav Revús:
Citace: PetrXL  04.03.2025, 18:26

Existuje alespoň hypotetická možnost se něčemu takovému nějak bránit?

Áno, nekupovať lacné čínske šmejdy.

Václav Třetí:
Údaj 16/250 se vztahuje k vidlici, bohužel nikoliv k celé flexošňůře. Proto se najdou provedení, která mají šňůru 3x,75. Dříve se dodávaly flexo s menším průřezem s vidlicemi 6/250 (klasické československé provedení),   tedy s kolíky o průměru 4mm. To ovšem není od dob zavedení kombinovaných  eurovidlic možné, ty musí mít průměr kolíků 4,8mm.

Citace: PetrXL  04.03.2025, 18:26

Přímotop, koupený v tuzemsku, příkon 2kW. Při náhodné kontrole termokamerou byla vidět teplota v jednom místě kolem 105°C. Šňůra okamžitě vyměněna, rozpitvána, nafocena. Existuje alespoň hypotetická možnost se něčemu takovému nějak bránit?

V tomto případě se jedná o chybu výrobce (pokud to není zásah nějakého kutilského opraváře). Obrana je možná pouze při nákupu zařízení. Důkladná kontrola výrobku před koupí. Kabely dnes mívají potisk nebo popis lisováním, takže se lze snadno přesvědčit, jaký je výrobce lotr a nekoupit.

Citace: Jiří Schwarz  04.03.2025, 20:03

Z toho, co jsem zažil osobně, bývají více než s kabelem s kvalitou zalisování konců vodičů ve vidlici

Mám stejnou zkušenost a nejen s flexo s menším přůřezem. Také u provedení s žilami 3x1,5 jsem zažil rozteklou vidlici a přeneseným teplem poškozenou zásuvku. Po rozpitvání vidlice jsem zjistil, že nadměrnou silou při lisování vodičů do kolíků vidlice došlo k odštípnutí více jak poloviny "chlupů" vodiče.

Jiří Kantner:
Bohužel nic nového pod sluncem. Už v 90. letech jsem narazil na přívodní 2 drátovou šňůru od nějaké audiotechniky z tržiště, která při pohybu způsobovla podezřelé zvuky z reproduktoru. Při pitvě jsem zjistil že šňůra se skládá 5-10centimetrových drátků mírně zkroucených a zalitých v izolační hmotě. Větší výkon to přenést nemohlo.
Co proti tomu dělat?..no možná zkusit ČOI ale moc šancí tomu nedávám, účinné je nekupovat věci co jsou podezřele levné a mají podezřelé popisy - tady by mě na první pohled vadil průřez Cu jádra. Lepší vidlice mívají na sobě již z výrobní formy znaky zkušeben. 
V dnešní době by asi nejvíc zafungovalo zveřejnění  videa z pitvy šňůry na sociálních sítích nebo youtube. Jenže to není bez rizika, prodejce nebo dovozce na to může mít jiný názor a může to hnát k soudu. Dovozce šmejdu může tvrdit že ještě větší šmejd zkopíroval ten jeho a podvodně ho uvedl na trh atd. A máme tu presumpci neviny a nařčení.
Nemalé části zákazníků to bude jedno, cena rozhoduje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana