Specifická kompenzace účiníku
raj:
kolegové
Jsme vedeni jako velkoodběratel é elektřiny (trafo 630kVA 35/0,4kV), měření je na nn straně. Při zátěžových zkouškách našich výrobků ( indukčních ohřevů ) je tento výkon odebírán s učiníkem 1. Toto se děje cca 1x za měsíc. Po ostatní dobu běží ve firmě pár počítačů, světel, nabíječek ještěrky a drobné elektroniky. Spotřeba je v tomto případě max. 1-2kVA, ovšem s učiníkem i 0,4. ČEZácký elektroměr to s chutí zaznamená a ČEZ mi (také s chutí) vypálí flastr za nedodržení účiníku. Není to sice moc, ale vadí mi to. Osadili jsme 14ti stupňový NOVAR a kompenzujeme tyto drobné Vary (třeba i 0,2kVar) běžnými kondenzátory i 0,5uF. Chudák NOVAR to celkem zvládá, ale stále to není ono. Uvažujeme vyrobit si aktivní kompenzaci. Nemáte někdo podobnou zkušenost, eventuelně i s provozem aktivní kompenzace či nějakým "papírem na ČEZ" ? Dějuji
Pavel Ryšavý:
Tak tohle je asi jeden z mála případů kdy bych si dovolil navrhnout nikoli centrální kompenzaci, ale kompenzovat jednotlivá zařízení
Georgis Fasulis:
To Rajmont: To nechápu, pokud jsem vás dobře pochopil, dává vám ČEZ flastry za hodnotu účiníku při zanedbatelném odběru. Proč nemáte měřenou jalovou energii?
Taky by mě zajimalo co míníte pod pojmem aktivní kompenzace? Synchronní motor provozovaný ve funkci kompenzace účiníku? To snad ve vašem případě ne.
Ivan Polínek:
V tomto případě bych doporučoval kompenzovat jen "kancelářský odběr" a správně dimenzovat měřící transformátor proudu a velikost nejmenšího stupně pro kompenzaci tohoto odběru. Měřící tranasformátor proudu (ca 25/5A) samozřejmě umísnit jen na kancelářský odběr, protože při zátěžových zkouškách ohřevu by došlo k jeho přetížení.
raj:
Přesně odpovědi nerozumím. Máme akumolační tarif a skutečně platíme za nejhorší naměřený účiník. Jalovou enerjii platíme jen když překompenzujem e. Jinak aktivní kompenzace je speciální varianta řízeného usměrňovače. Mohu si nastavit práci s libovolným učiníkem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana