Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jaké práce může provádět §6 Elektrotechnik jakožto OSVČ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jaké práce může provádět §6 Elektrotechnik jakožto OSVČ?  (Přečteno 2033 krát)
Josef Vacek13
Neverifikovaný uživatel @2
*

« kdy: 16.02.2025, 15:05 »

Připravuji se na zkoušku odborné způsobilosti v elektrotechnic e dle NV č. 194/2022 Sb. §6 - Elektrotechnik v rozsahu do 1 kV střídavého napětí nebo 1,5 kV stejnosměrného napětí, v objektech bez nebezpečí výbuchu.

Mám připravené náležité dokumenty, ale vrtá mi hlavou co přesně vlastně jakožto OSVČ mohu dělat. Definice zní "§6 - osoba znalá pro samostatnou činnost - elektrotechnik",   dále:
Citace
Elektrotechnik je osoba s odbornou kvalifikací podle § 2 písm. a),   která po zaškolení složila zkoušku z odborné způsobilosti k výkonu činností v elektrotechnic e ve stanoveném rozsahu. Elektrotechnik vykonává činnosti na elektrických zařízeních a v jejich blízkosti samostatně s výjimkou zvláštních případů vycházejících z hodnocení rizik.

Kde však přichází nejasnost jsou VTZ (nebo VTEZ),   pro kterou je zapotřebí mít minimálně §7 a oprávnění od TIČR. Jde o montáž, demontáž, opravu, prohlídku, kontrolu, údržbu, zkoušení, meření a revize.

Citace
Vyhrazená technická elektrická zařízení
Za vyhrazená technická elektrická zařízení se považují zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob:
- a) elektrická zařízení pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod, distribuci a odběr elektrické energie a elektrické instalace staveb a technologií,
- b) zařízení určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny.

Co mi není jasné je, zda se za VTEZ považují i například domovní instalace, rozvaděče a další. Což je náplň práce, kterou bych chtěl vykonávat s tím, že mou práci zreviduje RT s tím vypracuje i náležitou dokumentaci. Mohl bych si sice udělat rovnou §7, ale rád bych následující 3 roky ještě nabíral více zkušeností a praxe.

Pakliže tuto činnost není možné vykonávat jako §6 (a s tím bez oprávnění TIČR)- jak reálně vypadá pracovní náplň §6 Elektrotechnik a (dle specifik, které jsem uvedl výše)?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Bocek
*

« Odpověď #1 kdy: 17.02.2025, 10:50 »

Téma: Jaké práce může provádět §6 Elektrotechnik jakožto OSVČ?

co mi není jasné je, zda se za VTEZ považují i například domovní instalace, rozvaděče a další. Což je náplň práce, kterou bych chtěl vykonávat s tím, že mou práci zreviduje RT s tím vypracuje i náležitou dokumentaci. Mohl bych si sice udělat rovnou §7, ale rád bych následující 3 roky ještě nabíral více zkušeností a praxe.

Myslím, že jste si odpověděl sám.
Může Elektrotechnik s §6 žádat o Oprávnění jako OSVČ?

A jaké práce může provádět s §6?
Jako právnická nebo fyzická osoba s Oprávněním na elektro práce vás mohu zaměstnat, anebo budete vykonávat pomocné práce na IČO, které mi vyfakturujete. Ale nebudete provádět žádné práce dodavatelským způsobem, že vypracujete dokumentaci skutečného stavu a RT vám to zreviduje a vydá VRZ.

Ještě malá poznámka.
Veškerou dokumentaci k posouzení "shody" revizním technikem musí vypracovat dodavatel díla. RT jen zkontroluje, zdá ty náležitosti jsou správné. Ta odpovědnost je na vás, RT to jen rektifikuje.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Josef Vacek13
*

« Odpověď #2 kdy: 17.02.2025, 15:48 »

poklona  za reakci,
jak jsem uvedl chci ještě nabírat praxi a zkušenosti a to tedy prací pro někoho a v týmu více lidí, kde by tedy teoreticky §6 stačilo - v tomto kontextu mě ještě napadá otázka, zda člověk s §6 může pracovat na VTEZ pokud je pod dohledem někoho kdo oprávnění TIČR a §7 má,  nemusí jít o montáž jako takovou, ale třeba prohlídku, kontrolu, zkoušení a další definované v prvním příspěvku.

Ve výsledku ačkoliv nejspíše plně nevyužiji možnosti §7, tak nic jiného z praktického hlediska smysl nedává, mimo hlavní pracovní náplň (budiž s §6) si umím představit scénář, kdy mi někdo zavolá s prosbou o pomoc a já bez §7 a oprávnění ani nemohu přijet a prohlédnout si, zkontrolovat, vyzkoušet, změřit,... instalaci a následně například vyměnit jistič, zásuvku, vadné světlo.
Jan Bocek
*

« Odpověď #3 kdy: 18.02.2025, 10:29 »

v tomto kontextu mě ještě napadá otázka, zda člověk s §6 může pracovat na VTEZ pokud je pod dohledem někoho kdo oprávnění TIČR a §7 má,   nemusí jít o montáž jako takovou, ale třeba prohlídku, kontrolu, zkoušení a další definované v prvním příspěvku.

Ověřte si, zdá ještě platí provozování živnosti prostřednictví m odpovědného zástupce pro montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení, jak je uvedeno v příloze č.2 k zákonu 455/1991 Sb. pro vázanou živnost. A také nastudujte Z 250/21 a hlavně NV 194/2022 Sb.

Dále si ale prostudujte normu Obsluha a práce na elektrických zařízeních  ČSN EN 50110-1
a dostanete odpovědi na vaše otázky.

Platilo již před 70 léty, po absolvování práce pod patronem se skládaly zkoušky na samostatnou práci a absolvent obdržel normu ČSN 34 3100, dnes 50110-1. Nevím, zdá to bylo v roce 1958 dáno zákonem, nebo zvyklosti. Ale máme se od našich předků čemu učit.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Josef Vacek13
*

« Odpověď #4 kdy: 18.02.2025, 22:59 »

Ověřte si, zdá ještě platí provozování živnosti prostřednictví m odpovědného zástupce pro montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení, jak je uvedeno v příloze č.2 k zákonu 455/1991 Sb. pro vázanou živnost. A také nastudujte Z 250/21 a hlavně NV 194/2022 Sb.

Dále si ale prostudujte normu Obsluha a práce na elektrických zařízeních  ČSN EN 50110-1
a dostanete odpovědi na vaše otázky.

Platilo již před 70 léty, po absolvování práce pod patronem se skládaly zkoušky na samostatnou práci a absolvent obdržel normu ČSN 34 3100, dnes 50110-1. Nevím, zdá to bylo v roce 1958 dáno zákonem, nebo zvyklosti. Ale máme se od našich předků čemu učit.

Díky, co pročítám, tak v 455/1991 Sb.:
- Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačn ích zařízení
- Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení

Spadají pod Živnosti řemeslné zatímco příloha č.2 se týká Živností vázaných.
§11 (455/1991 Sb) zmiňuje provozování živnosti prostřednictví m odpovědného zástupce, nezmiňuje zda je to aplikovatelné i pro živnosti řemeslné, ale vzhledem k tomu, že to nevylučuje to budu brát tak, jako že je to možné, ale to celkem celou věc komplikuje a nejedná se o pouhou práci pod dohledem/dozorem, takže to pro mě není příliš atraktivní řešení.

Mám nastudované NV 194/2022 Sb.,  ČSN 50110-1 ed.3, a nyní jsem si přečetl i 250/2021 Sb.,  možná je to tedy jen má nechápavost, ale pár věcí mi bylo nejasných, a proto jsem se na ně ptal, již několikrát jsem si projel všech 540 otázek v testech PŠIS s ~90% úspěšností - to jen, že nařízení i norma jsou jejich součástí a obsah je mi z toho hlediska znám.

Ostatně definice VTZ je něco co se tu zapáleně diskutuje v tématu "K čemu nás opravňuje Osvědčení revizního technika?",  a každý to vidí jinak.
Jak jsem již psal, udělám si pro jistotu §7, abych v průběhu roku mohl doplnit znalosti a následně se přihlásil na oprávnění TIČR a nebudu se muset obávat toho co je VTZ či není.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 3.197 sekund, 23 dotazů.