Jaká je maximální provozní teplota napájecího adaptéru zvlhčovače vzduchu?

(1/2) > >>

Pavel Křižan:
U zvlhčovače vzduchu se mi dost zahřívá adaptér (výstupní napětí 24V, proud 1A). Jede samozřejmě dlouhodobě a max. teplotu jsem naměřil 55°C. Ruka na tom udržet jde, spíš to pocitově nepůsobí úplně dobrým dojmem - co probíhá a bude probíhat uvnitř...? Mám ho 3 dny, tak ho ještě mohu vrátit/zreklamovat. Je tohle ještě použitelná teplota nebo to raději vrátit?

Václav Třetí:
Rozhodně to není dobře. Součástky uvnitř budou trpět a budou ještě teplejší. To jim zkrátí životnost, zejména elektrolytické kondenzátory odchází v takovém režimu provozu velice brzy. Co je to za zančku přístroje a kde byl koupen?

Pavel Křižan:
Vidím to podobně.. Je to zvlhčovač Levoit Dual 200S Pro Smart, koupený na Mallu. Zkusíme výměnu, pokud se bude chovat stejně, tak vrátíme.
Děkuju za odpověď.

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Křižan  12.02.2025, 21:33

max. teplotu jsem naměřil 55°C. Ruka na tom udržet jde, spíš to pocitově nepůsobí úplně dobrým dojmem

Kdyby to bylo 55 ºC, tak na tom ruka udržet spíš nejde. Jak a čím jste tu teplotu měřil?

Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš  13.02.2025, 23:54

Kdyby to bylo 55 ºC, tak na tom ruka udržet spíš nejde. Jak a čím jste tu teplotu měřil?

To je docela individuální, většině lidí jsou nepříjemné teploty již kolem 50°C, citlivější jedinci s jemnou kůží mají potíže  již s teplotou od 45°C. Kdo je na teplé věci zvyklý se naučí, jak s nimi manipulovat, pak se dá vydržet teplota až do 60˛°C.

Zpět k adaptéru: Povrchová teplota již kolem 50°C dává předpoklad, že při dlouhodobém provozu bude uvnitř na součástkách v nevětraném plastovém krytu ještě výrazně více. Nejvíce budou trpět již zmíněné kondenzátory, ale dobře to není ani pro polovodiče a odpory.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana