Bude proplacena škoda při chybné elektroinstalaci, která má platnou revizi?
Rozvodak:
Pokud tam provádíte revizi, tak do zprávy uvedete závady. Dneska bohatě stačí chybějící dokumentace na negativní závěr.
Centrální chránič je v rozporu s ČSN 33 2000-1 ed.2, čl. 314.
V konkrétní situaci záleží na více okolnostech. Zejména na celkové topologii instalace a projektu.
František Šohajda:
Citace
Pokud tam provádíte revizi, tak do zprávy uvedete závady. Dneska bohatě stačí chybějící dokumentace na negativní závěr.
Vyjádření SUIPu na dotaz:
Citace
Dne 1. 7. 2022 nabyl účinnosti zákon č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů (dále jen „zákon o VTZ“), který v ust. § 20 odst. 3 písm. c) definuje, co se považuje za stav ohrožující bezpečnost práce a provozu vyhrazeného technického zařízení: „Provozovatel je povinen zajistit, aby bylo vyhrazené technické zařízení používáno pouze, pokud je vyloučen stav ohrožující bezpečnost práce a provozu. Za stav ohrožující bezpečnost práce a provozu vyhrazeného technického zařízení se považuje chybí-li průvodní dokumentace nebo provozní dokumentace k vyhrazenému technickému zařízení, pokud byla vydána.“ Dále v ust. § 20 odst. 4 zákona o VTZ je uvedeno, že: „Není-li průvodní dokumentace nebo provozní dokumentace k vyhrazenému technickému zařízení k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení provozovatel místním provozním předpisem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.“ Pojmy průvodní dokumentace, provozní dokumentace a místní provozní bezpečnostní předpis jsou již definovány v nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.
Kamil Novák:
1) Jestliže je ta RZ z roku 2019 a jde o penzion, tak platná NENÍ ! (norm)
2) Platná RZ je samozřejmě i taková ve které jsou uvedeny závady a i ta s negativním závěrem!
3) jediný, tzv "centrální" RCD je samozřejmě špatně, ale RT se vyjadřuje k bezpečnosti revidovaného zařízení (viz ČSN 33 1500, příl.A).
Centrální RCD, podle mého soudu, snižuje spolehlivost ale nikoli bezpečnost. Takže jako závadu bych to uvedl, ale rozhodně by to neznamenalo negativní závěr...
Jiří Schwarz:
Pokud mi chránič zhasne při jakékoliv závadě celý dům, např. včetně schodiště, neberu to jako závadu, co by měl řešit revizní technik, to by spíše to jako nebezpečný stav měl napadnout úředník stavebního úřadu při kolaudaci.
To jsem ale bláznivý optimista, když chci od úředníka něco takového...
Kamil Novák:
Citace: Jiří Schwarz 19.01.2025, 15:57
...nebezpečný stav měl napadnout úředník stavebního úřadu při kolaudaci.
To jsem ale bláznivý optimista, když chci od úředníka něco takového...
Pane kolego, opakovaně jsem zjistil, že na (některých, zpravidla těch "menších") Stavebních úřadech ani nevědí, že k uvedení do provozu objektu se zdravotnickými prostory je zapotřebí mít Osvědčení od TIČRu.
A klidně bez toho "zkolaudují". :( Takže ano, potvrzuji - jste optimista až snílek... o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana