S tím jsem se tedy nikdy nesetkal a že jsem těch sporáků opravoval a vyměňoval hodně. Ještě v první polovině 90. let byl připojen sporák běžně kabelem 4x2,5. Změna přišla až po r. 1995. Dle tehdejších požadavků nebyl u pevně připojeného sporáku důvod rozdělit N a PE, sporáky se přes zásuvkový spoj nepřipojují. Také dostupnost pětižilovýh kabelů byla tehdá mizivá.
Naprostý souhlas.
Nicméně zpět k původnímu dotazu. Z mého pohledu to má dvě roviny. Řekněme že z pohledu předpisů a z pohledu bezpečnosti, což neznamená že se v mnohém neprotínají.
Z pohledu norem to je v duchu co je rozděleno, už nikdy nespojuj. Má to své logické i technické důvody. NIcméně jsou okamžiky kdy "posílit" ochranou funkci vodičů může mít smysl z důvodu posílení takové ochrany. Na druhou stranu musí tento vodič zvládnout tuto funkci sám, jinak tam nemá co dělat. Jeho zdvojením (ponecháním klemy) se pro mne vlastně nic moc nezmění. Jen znepřehledním zapojení (pokud tam nebude vyloženě výstraha nebo přeznačení) a pořád tam bude jedno slabé místo a to vodič PEN a pod rozdělení na PE a N. Za mne tedy rozhodně klemu vyndat a jasně každému kdo se v tom bude hrabat dát vědět, že někde předtím je bod rozdělení vodiče PEN.
Nicméně pokud jde o kousek kabelu od sporáku napojeného z instalace TN-C, bych asi takové problémy neměl, i kdybych na konci našel nesundanou tu klemu. Zůstatková rizika vnímám jako minimální, tedy vše v klidu. Asi bych na to upozornil a dál to neřešil.
Rozhodnutí je na tom kdo to připojuje a provozuje. Za mne je lepší dát jasně najevo správné funkce vodičů a mít připojení přehledné, ale ponechání klemy v tomto případě nepovažuji úplně za závadu a problém. Ale opravdu jen v tomto případě. Sám bych jí vyndal a soustředil se na kvalitu samotných spojů a bodu rozdělení obzvlášť.