Jaké jsou požadavky na bytové rozvaděče pro navýšení příkonu?

(1/3) > >>

Martin Babrňák:
 (poklona)  budu řešit rekonstrukci bytu a s tím bych chtěl spojit i změnu rezervovaného příkonu z 1*20B na 3*20B. Žádost mám již podanou a ČEZ poslal smlouvu s tím, že požadují revizní zprávu upraveného rozvaděče.
Poptal jsem několik firem zabívajících se elektromontáže ma a jedna mi řekla, že není problém, že to nedávno dělali a další mi řekla, že s tím může být problém jelikož dle norem je nutné vyměnit komplet celý rozvaděč za nehořlaví což znamená stavební úpravy, projekt atd.
Chtěl bych se tak zeptat kde je pravda, vím že to musí splňovat připojovací podmínky ČEZu, ale jaké další normy na to navazují už bohužel nevím. Když jsem se na to přímo zeptal bylo mi řečeno, že pokud se tam vejde a  bude revizní zpráva nemají s tím problém.

Připojil jsem fotky současného rozvaděče, ten je umístěn na chodbě hned přede dveřmi do bytu, chodba je pak společná pro celkem dva byty a od výtahů je oddělena dveřmi.

(Požadavky na bytové rozvaděče?)

Jiří Schwarz:
Pokud má někdo "černou" desku v dřevěné bedně, tak to dnes neprojde...
Ale ten váš rozvaděč by podle fotek neměl být problém, solidní elektrikář by měl zvládnout přípravu na změnu podle platných připojovacích podmínek.

Pavel Horský:
Nedělal bych z komára velblouda.
Vydrátovat odbornou firmou měřící místo dle požadavků platných připojovacích podmínek, nahoru osadit novou RSA svorkovnici pro připojení napájecího kabelu bytového rozvaděče, dolu instalovat nový jistič 3x25A/B/10kA pomocí retromodulu, na to si nechat sepsat revizi a svět poběží bez problémů dál.  (drinks)

Martin Babrňák:
Citace: Pavel Horský  24.10.2024, 11:49

Vydrátovat odbornou firmou měřící místo dle požadavků platných připojovacích podmínek, nahoru osadit novou RSA svorkovnici pro připojení napájecího kabelu bytového rozvaděče, dolu instalovat nový jistič 3x25A/B/10kA pomocí retromodulu, na to si nechat sepsat revizi a svět poběží bez problémů dál.  (drinks)

Jeden z elektrikářů se kterými jsem to konzultoval navrhnul tu svorkovnici úplně vynechat a natáhnout přívod až k elektroměru bez přerušení.

Takže prostě nechat natáhnout 5*6 do bytu, osadit jistič, nechat napsat revizní právu a hotovo? Právě mě vyděsili ty informace o nutnosti překopat celej rozvaděč, kdybych je dostal jen z jednoho zdroje tak neřeknu, ale bylo to právě od více zdrojů.

Jan Palička:
Tady jsou dva pohledy - stavební a elektro. Pohled elektro není problematickým, pokud bude ČEZ spokojen s postupem jaký uvedl pan Horský, tak je vše OK. Pohled stavební je od letoška trochu složitější, ač taková úprava je podle stavebního zákona v daném případě drobnou stavbou (nepředpokládám, že by bytový dům byl kulturní památkou a že by změna zasáhla do nosných konstrukcí stavby),  o které není řízení  o povolení záměru nezbytné. Pokud je ale v platném PBŘ schodiště definováno jako chráněná úniková cesta, je z hlediska požární bezpečnosti požadavek na takovou stavební upravu ER, aby splňoval odolnost EI30 DP1.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana