Má smysl si absolvovat získání oprávnění elektrotechnik pro domácí opravy?
BlueH:
Rád bych se zeptal praktiků, zda dává smysl získat oprávnění "Osoba znalá pro samostatnou činnost – Elektrotechnik dle § 6 Nařízení vlády č. 194/2022 Sb" ta dřívější 50ka, pro běžné opravy. Resp. zda hovoří něco zásadního proti.
Jde mi o to, a plně to chápu proč je to takto určeno, že bych si správně doma neměl opravovat vadné zásuvky, světla, dělat příp. další venkovní rozvody do zahradního domku, připojovat varnou desku apod. Nicméně jakožto osobě s potřebnou kvalifikací (min. alespoň doufám jakožto absolvent SPŠE) mi to nedá a tu vadnou zásuvku si vyměním a varnou desku zapojim.
Nicméně jednak z toho důvodu, že bych si ty opravy a úpravy dělal legalně sám a jednak bych si rád na starší kolena trochu oprášil znalosti, tak uvažuji tom opravnění. Na druhou stranu je to z pochopitelných důvodu omezeno platností a opravdu jinde než doma to nevyužiji.
Pavel Horský:
Výborně, vy jste jasným adeptem k uvedení do knihy kuriozit a rekordů v Pelhřimově. Ještě jsem neslyšel, že by si někdo chtěl udělat kvalifikaci kvůli tomu, aby si mohl doma provést nějaké práce elektro (dance) Přijde mi to jako, kdybyste si chtěl udělat řidičský průkaz za účelem obsluhy traktůrku, se kterým budete sekat trávu na louce před svým domem. A máte na vaření pokrmů a přístup do kuchyně hygienický průkaz?
Promiňte za moji jistou drzost, ale váš úmysl mi přišel jako příspěvek namířený k popíchnutí zdejších odborníků.
Miroslav Minařík:
Zajímavý úmysl.
Jak píše Pavel Horský, lze na to pohlížet různě. Ale pojďme k principu. Vyhláška 50/1978 Sb. nebyla mnohými pochopena za celou svou dobu platnosti. A s následným (v tomto případě) nařízením vlády 194/2022Sb. to bude podobné.
Teze předpisu je je o bezpečné práci na elektrických zařízeních. Výsledkem je doklad, který potvrzuje, že jste byl v rámci svého povolání proškolen a pochopil jste vše co se týká činnosti na konkrétním druhu zařízení a výšce napětí. Takový doklad z někoho odpovědnost sejme a někomu předává.
Podle toho, co uvádíte, chcete dobrovolně sám o sobě, (jako osoba v oboru nepodnikající, byť třeba k tomu správným vzděláním a jako osoba po které se v zaměstnání takový dokument nepožaduje), takový doklad získat. OK.
K čemu má sloužit? Koho má takový dokument zajímat?
Jiří Kantner:
Pokud nejste vlastníkem rozsáhlého panství s mnohými nemovistostmi tak se vám z toho asi nepodaří vyrobit ekonomicky zajímavý business model. Nicméně vzdělání pro čistou radost z vědění, nepočínat si při práci jako amatér je chvályhodné. Nebudete první ani poslední člověk co se vzdělával v oboru i kdzž v něm neplánoval pracovat ani podnikat. I samotná cesta může být cíl. Připoměl bych na okraj Pliniovu radu " Multum non multa"
V extrémním případě můžete být sám sobě projektantem, zhotovitelem i revizním technikem a investorem.
P Doležal:
Tady je to fakt "cech" nebo spíš "sekta odborníků" (a popíchnout si zaslouží).
Za tři hodiny a 1000-1500Kč si tu 6ku klidně udělejte, problém je ten, že se váže buď živnost nebo konkrétní právnickou osobu. Narozdíl od kurzu angličtiny, který jste absolvoval jako "Jan Novák" se vyhláška používá stylem "Zaměstnavatel ABC prokazuje, že Jan Novák u něj pracuje jako eletrikář s §6". Tzn. celkem běžně jich můžete mít několik platných zároveň, pro různé právnické osoby. Z toho důvodu bych to nechal plavat...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana