Má smysl si absolvovat získání oprávnění elektrotechnik pro domácí opravy?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
I já mám dvě platná osvědčení.
"Firma XYZ pověřila zaměstnance Jiřího Svejkovského" a "Jiří Svejkovský pověřil Jiřího Svejkovského". To je, co?
Takže není pravda, že by výkonem povolání musela pověřit jenom právnická osoba. To by tisíce OSVČ musely odevzdat šroubovák a jít prodávat okurky.

P Doležal:
Co zkusit číst?

Jan Bocek:
Citace: BlueH  16.10.2024, 13:48

Rád bych se zeptal praktiků, zda dává smysl

Nicméně jednak z toho důvodu, že bych si ty opravy a úpravy dělal legalně sám a jednak bych si rád na starší kolena trochu oprášil znalosti, tak uvažuji tom opravnění. Na druhou stranu je to z pochopitelných důvodu omezeno platností a opravdu jinde než doma to nevyužiji.

Jako praktik se šedesáti létou praxi mohu potvrdit, že to smysl nemá.

Navíc, pokud v oboru nepracujete desítky let.
Žádná střední ani vysoká škola vás neochraní před úrazem a před způsobenou škodou.
Tady nejde o "oprašení znalosti",   ale často jde o život.
Tu praxi a dobré návyky při práci na EZ již nedoženete.

Zažil jsem dosti úrazu a zničeného EZ právě od lidí, kteří v mládí studovali elektriku a v důchodu si chtějí dokázat, že to opraví, úpraví a nainstalují sami. Udělají ale více škody než užitku a často ještě usilují o své zdraví i zdraví své rodiny. Protože jen mysleli, že to dělají správně.....ka ždý ať dělá to co umí a v čem je profesionál.  

Jirka Š. Svejkovský:
Já číst umím, a vy?
Osvědčení není vázáno na žádnou právnickou ani fyzickou osobu. Tou musí být pouze ten, kdo osvědčení vydává (třeba pořadatel kurzu).
Teoreticky tedy může osvědčení získat kdokoliv, kdo splní podmínky kvalifikace...
Že to v tomto případě nedává smysl, s tím samozřejmě souhlasím.

P Doležal:
Kdyby to tak bylo, pak by nebyla potřeba "registrace fyzické osoby",  člověk by neměl dvě datové schránky (osobní a jako OSVČ),  ale to je jiné téma... Já té touze po sbírání dovedností fandím a rozumím.

Než se týdny s někým dohadovat a neustále předělávat projekt, sáhnul bych rovnou po §10,  rozložil si to v klidu doma na koberec, ať mohu nadávat jen sobě.

Ruku na srdce, kolik se toho za poslední dekádu změnilo?
- Světla mají samostatné chrániče
- Lidé spojují N můstky, protože "fíčko" přece bylo vždycky jedno
- Fázi pro ovládání stykače HDO odbočí až za chráničem a pak si toho léta stejně nikdo nevšimne...
- Kopou modré dráty od bojleru, protože stykač se dává na "nulák"

Opravdu si nemyslím, že by po pročtění připojovacích podmínek 9 z 10 "kutilů" nezvládlo korektně vyvázat rozvaděč pro dům a večer to překreslit do ProfiCADu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana