Je určen drát AlMgSi 8 mm do země?
Ondra Shrnovač:
Di: Použití drátu AlMgSi 8 mm jako zemniče
Použití vodiče AlMgSi 8 mm v zemnicích systémech je ukázkou špatného pochopení jeho materiálových vlastností. Proč je tento vodič nevhodný pro agresivní půdní prostředí? Oxidace, chemické reakce a nestálé pH způsobují jeho rychlou degradaci, což vede k selhání funkce zemniče. Jaké riziko představuje degradace vodiče pro bezpečnost? ... Řešením je striktní dodržování norem, použití certifikovanýc h materiálů a pravidelné revize. Více zde ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Di: Použití drátu AlMgSi 8 mm jako zemniče
František Šohajda:
Při jedné rekonstrukci objektu kopali odpady a byl tam FeZn 10mm asi 20-25 let.No 10 to nebyla, ale tak 4mm.Uhnité ,zničené a copak by tam dělal AlMgSi 8mm ...Ten by jsme tam hledali už asi těžko! (zle)
Jiří Kantner:
Já si myslím, že problém je v záruce, během které se nedá měřením poznat, že to co bylo zahrabáno do země, zalito betonem někdo odfláknul. Zákazník jako vždy tlačí na cenu a hromosvodář šetří čas. Když sem tam vidím co se děje na stavbě, dělá to na mě dojem, že zodpovědná osoba pouze instruuje zedníky aby "tam dolů dali pásek" a nastavili ho pak drátem tam kde to má "vylézt na povrch". Pokušení to odfláknout je logické, AlMgSi se tak krásně ohýbá.
Sem tam se objeví firma, která dá na hromosvod záruku 10 nebo i více let. Tam bych čekal trochu víc odpovědnosti za své dílo.
Stavební dozor má málokdy odborné znalosti aby mohl zasáhnout. KOncový zákazník dostane kladnou revizi. A špatná funkčnost se nemusí ukázat dlouhá leta. Tím, že uzemění je dnes i součástí ochrany proti přepětí, je správné provedení daleko kritičtější.
Pro spoustu lidí je hromosvod povinné zlo, které hyzdí fasádu a střechu a stojí peníze.
Kamil Novák:
Citace: Jiří Kantner 03.01.2025, 15:24
Stavební dozor má málokdy odborné znalosti aby mohl zasáhnout.
Naprosto souhlasím. Stavební dozor by měl zastávat člověk s multioborovými znalostmi. Ale většinou je to "kusovka" jen aby se neřeklo. A pak se před kolaudací investor zlobí, že revizní technik je potížista. :(
Ale je to věc investora zda vůbec a když tak jakého "dozora" si najme (a zaplatí)... (zliskat)
František Šohajda:
Citace
Ale je to věc investora zda vůbec a když tak jakého "dozora" si najme (a zaplatí)...
Tuším, že ve stavebním zákoně je uvedeno, že od určitých objemu peněz musí být na stavbě stavební dozor!
Několik staveb jsem prošel,a je tam ze zákona v rozpočtu i odstavec stavební dozor.
Nevím kolik procent to je z ceny a to se alespoň u státních staveb dodržuje.Ale to je vesměs stavebního zaměření (ne elektro).A potom jak píše kolega,revizák je ohromný potížista! (box)
Dokonce jsem byl u toho, jak chlapík z dotačního odboru kontroloval, zda je stavební dozor a kdo to je?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana