Jaké reálné umístění přepěťové ochrany SPD v elektroměrovém rozvaděči?
Jan Vanis:
Řeším ideální umístění přepěťové ochrany.
Na první fotce je vidět otvor pro nový rozvaděč. V levém horním rohu je vidět díra, která vede přímo do elektroměrovéh o rozvaděče, který je ve zdi z vnější strany domu?
Nebylo by v této situaci elegantnější umístit SPD do elektroměrovéh o rozvaděče? Ušetřil bych místo v rozvaděči. Typ SPD je FLP-B+C MAXI V/4 a zabírá 8 modulů.
(Jaké je výhodnější umístění přepěťové ochrany v konrkétní situaci podle fotek?)
Jirka Š. Svejkovský:
Nenapsal jste, kam patříte. ČEZd, PRE nebo E.ON?
Pokud jste v rajónu ČEZd, tak připojovací podmínky povolují v neměřené části pouze čisté jiskřiště (tedy T1) za splnění dalších podmínek (plomba). Ostatní svodiče, včetně kombinovaných (tedy i vaše T1+T2) musí být mimo tento prostor, tedy v domovním rozvaděči nebo v samostatné skříňce v měřené části instalace.
Jan Vanis:
Díky za odpověď, jsem v rajónu EON. Jsou zde podmínky příznivější? A jestli ano, je vůbec dobrý nápad mít tu ochranu v elektroměrovém rozvaděči? Mě to přijde logické, protože do domovního rozvaděče už vedou jen "ochráněné" vodiče.
Jediný detail který zatím nevím, jak budu řešit je kudy do elektroměrové rozvodnice přípradně přivést zemnič ze základů, ještě jsem ho totiž nenašel. Hromosvod má jen pásek v zemině na zahradě a žádná "odbočka" do domu od něj nevede.
Díky za pomoc.
Michael S. Dobrý:
Citace: Jan Vanis 30.08.2024, 12:12
Řeším ideální umístění přepěťové ochrany.
Na první fotce je vidět otvor pro nový rozvaděč. V levém horním rohu je vidět díra, která vede přímo do elektroměrovéh o rozvaděče, který je ve zdi z vnější strany domu?
Nebylo by v této situaci elegantnější umístit SPD do elektroměrovéh o rozvaděče? Ušetřil bych místo v rozvaděči. Typ SPD je FLP-B+C MAXI V/4 a zabírá 8 modulů.
(Jaké je výhodnější umístění přepěťové ochrany v konrkétní situaci podle fotek?)
Pokud chcete ušetřit místo, proč tam dáváte ty svorky? Vodiče z ochran můžete připojit na hlavní vypínač nebo napájecí sběrnici. Takto to zabírá místo, a navíc jsou tam další spoje...
Jirka Š. Svejkovský:
Vypadá to, že si instalaci bastlíte sám, aniž byste měl příslušné oprávnění.
Víte o tom, že na to nemůže být vystavena výchozí revize?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana