Je možné protažení stringu okapovou rourou?

<< < (3/4) > >>

Milan Hudec:
Bez velkého bádání bych provedení sejmul na UV trubce v pohyblivém uložení, bývá výrobci předepsáno max. pár stupňů pod nulou, takže taková letni instalace (dance)

pegas100:
Možná kdyby v té okapové rouře byl ještě topný kabel, který se do trubky dává běžně a nikomu to nevadí, tak by se úhel pohledu mohl změnit (box)

Jiří Kantner:
Citace: pegas100  24.08.2024, 09:54

Možná kdyby v té okapové rouře byl ještě topný kabel, který se do trubky dává běžně a nikomu to nevadí, tak by se úhel pohledu mohl změnit (box)

To myslíte vážně nebo je to takový svébytný pokus o vtip?

Jan Franěk:
Citace: Jan Palička  22.08.2024, 10:59

Tazatel se ptal na oporu v normě. Oporou mohou být často i normy obecně stavební, pokud o nich víte. Ale nikomu je nevnucuji, jen jsem na tu možnost upozornil

Ano, já udělal to samé. Tedy navrhl několik možností kde hledat konkrétní i když někdy všeobecné články které napsat do závad. Za mě bude mít největší sílu závada týkající se neshody s projektovou dokumentací, odstup od svodů hromosvodu a vzdálenost svislých podpěr pro vedení. To se bavíme o konkrétních článcích norem na konkrétní neshody. Nicméně i ty všeobecné články, třeba řemeslné provedení, se nechají s úspěchem napsat. U případného soudu to pak půjde doložit pomocí fotografií.
Z pohledu RT elektro je pak složité obhajovat článek normy na okapy, kdy se nedokážu u soudu stavět do role odborníka který na to upozorňuje a má v ruce dostatečně silné argumenty. Nemyslím tím rozumové, je jasné že trubka s kabely značně snižuje průtok okapovou trubkou, ale technické kdy by po mě mohli chtít jak články norem, tak třeba doložit výpočty a podobně. Není v tom vůči vám nic osobního. Je to tedy můj pohled na tuto problematiku a je možné že se i pletu. Ve finále to je pouze na kolegovi který reviduje tuto instalaci. On si musí z rad vybrat tak, aby vypsané závady dokázal kdykoliv podložit konkrétními články norem a obhájit i u soudu.

Citace: Václav Třetí  23.08.2024, 05:54

Doba je divná, když musíme hledat argument proti neuvěřitelné blbosti.

Jo, přesně tak. ALe z pohledu RT je to naše práce a často žasnu čeho všeho jsou montéři schopni. Nicméně vnímám že s nástupem východoevropsk ých i těch z ještě vzdálenějších zemí, přibývá takových špeků u kterých zůstává rozum stát a složitěji se hledají argumenty, protože s takovým řešením se v Evropě prostě nepočítalo. Podle rozhovorů s některými z nich, jsou podobná řešení dále na východ celkem běžná.

Jan Palička:
Jo, Vašemu pohledu RT rozumím. Můj pohled z důvodu mé profese je trochu více multioborový (občas říkávám, že o všem vím něco ale pořádně nic),  protože na stavbu jsem "pracovně" povinen se dívat z hlediska obecně stavařského, kde elektro je jen jednou, byť zásadní, profesí. Už jsem viděl spoustu situací, kdy profesant z hlediska stavby jako celku provedl malér (jeden z případů - při rekonstrukci profesant narazil na zazděný armovaný pilíř, místo aby vyvolal místní šetření a upravil se projekt, jeho kus klidně odsekal).

I zde se spojuje profesní pochybení s nejméně jedním dalším. Chápu, že ta neprofesní se budou RT obhajovat těžko, ale pořád jsem přesvědčen, že je dobré si v případě, že situace dojde až k soudu, připravit co nejvíce "střeliva". Pochopitelně společně s odborníkem v dané oblasti jako svědkem.

Jinak jen drobnost k té dokumentaci: podle přílohy č. 1 k zákonu č. 283/2021 Sb. (nový stavební zákon) jsou stavby pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW drobnými stavbami. Podle §171 drobné stavby nevyžadují povolení, podle §159 si tuto drobnou stavbu může za určitých podmínek provádět stavebník svépomocí, pokud zajistí stavební dozor odborně způsobilou osobou. Protože se drobné stavby neprojednávají, není třeba vypracovat dokumentaci pro provádění stavby. A nemám-li DPS.......

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana