Je vhodné připojit čerpadlo v retenční nádrži přes proudový chránič?

<< < (2/5) > >>

Sam Hunter:
Projekt na elektroinstala ci celého domu samozřejmě mám. Dokonce v detailu DPS (nikoliv jen DSP). Dům byl vloni dokončen, na něj také revize, zkolaudováno vloni.

Letos pak nastoupila zahradní firma, která řešila dodatečnou instalaci pro zahradu.

Citace: Jiří Schwarz  22.07.2024, 09:11

To je tak, když pro někoho PROJEKT sprosté slovo

Pokud by to bylo připojené přes zásuvku, je to bez jakékoliv diskuse a proudový chránič by tam měl být.

Pokud je to pevně připojené, vzhledem k prostředí bych ten prostor považoval alespoň občas za zvlášť nebezpečný a pak bych tam chtěl mít dvě ochrany.
Automatické odpojení v síti TN... samozřejmě
A k tomu když ne proudový chránič, tak pospojování

Ale tohle by měl někdo navrhnout na začátku
Čekat co tomu řekne RT (nebo hledat jiného) je poněkud blbá cesta

Sam Hunter:
Citace: Jiří Kantner  22.07.2024, 10:43

Tohle je tvrzení které by mělo zákazníka varovat.
Pominu-li fakt že proudový chránič je tam kvůli bezpečnosti tak tam plní i další "preventivní" roli - hlídá izolační stav celé elektrinstalac e a když vybaví, znamená to, že je něco hodně v nepořádku, že se vlhkost dostala někam, kam nemá a při delším provozování pak hrozí riziko nákladné opravy.
To proč má firma s použitím chrániče špatné zkušenosti  může mít vícero důvodů:1) použití nekvalitních komponent, 2) použití  komponent která jsou nevhodná pro reálná prostředí ve kterých jsou provozována, 3) lajdácká práce při montáži.
Uvědomte si, že pokud vypíná chránič během záruky má dodavatel náklady a práci navíc, jakmile shoří čerpadlo po záruce, platí všecko zákazník.  Zařiďte se jak káže zdravý selský rozum...
Pevná instalace a pospojování je sice také bezpečné řešení ale o počínajícím problému s izolačním stavem se dozvíte až když je skutečně pozdě.

(poklona)  za odpověď. Zahradní firma do existující instalace zkolaudovaného domu přidala několik komponent. Byla zřejmě moje chyba, že jsem jim věřil. Nechám raději posoudit revizního technika a případně dodat proudovou ochranu v rámci reklamačního řízení se zahradní firmou.

David Hruda:
Otázka zní jinak.
Musí tam být chránič, nebo nemusí? Za mě je odpověď nemusí.
Nejsem proti jeho instalaci, ale co si. domluvíte, to máte...
Citace: Jiří Kantner  22.07.2024, 10:43

... jakmile shoří čerpadlo po záruce, platí všecko zákazník.

Nějak si neumím představit poruchový děj, při kterém by došlo ke "shoření" čerpadla a proudový chránič by tomu uměl zabránit.
Jištění motorů je o něčem jiném.

Pavel Čermák:
Tak učitě... např.při průniku vlhkosti do pohonu čerpadla  vypadne chránič dříve, než dojde
k závit. zkratu nebo zkratu na kostrů.

Milan Hudec:
Citace: David Hruda  22.07.2024, 16:56

Otázka zní jinak.
Musí tam být chránič, nebo nemusí? Za mě je odpověď nemusí.
Nejsem proti jeho instalaci, ale co si. domluvíte, to máte... Nějak si neumím představit poruchový děj, při kterém by došlo ke "shoření" čerpadla a proudový chránič by tomu uměl zabránit.
Jištění motorů je o něčem jiném.

Nemusí být nutně, po dobu záruky/životnosti čerpadla (toto je právní problém životnosti výrobků) a to jestě za podmínky eňo provedené instalace s vyloučením závady typu prodřená izolace.
Nesplnitelné, chránič tedy za mne automaticky ano.
Pokud má fa.neblahé zkušenosti s vypadaváním, tak buďto montuji šmejdy spotřebiče a "neutěsní rozvody" nebo neznaji typy chráničů které dokáží zamezit těmto provozním stavům.
V praxi bohužel platí obojí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana