Co říkáte na hybridní zdroj energie s největším bateriovým úložištěm?

<< < (3/4) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Miroš Jan  18.07.2024, 11:22

Mirku, tobě připadá těch 30MW jako dostatečnejch?
To je jak s prominutím pl....do moře. :(

Myslím, že je to jako s nějakou nabíjecí stanicí elektromobilů. Kolik jich bude muset být a v jakém počtu? Vidím to jako vývoj decentralizova né energetiky a vůbec nemám představu kdy se to ustálí a s jakým výsledkem. Spíš mě zajímá řízení, ovládání.

Chtěl jsem u toho otvírání bý, měl jsem to v kalendáři ale letní události se špatně synchronizují s okolím.

Martin Babrňák:
Zajímavý koncept, ale jak tu již bylo zmíněno, je to celkem malá kapacita, ale jako nějaký pilotní testovací projekt, který ukáže reálnost takovéhoto zařízení a dle toho se pak postaví třeba nějaká s 10 násobnou kapacitou. Někde jsem viděl, že zkoušejí baterie s výměnným elektrolytem kdy se vyčerpá vybytí a načerpá nabytý.

Jiří Kantner:
Citace: Miroš Jan  18.07.2024, 11:22

To je jak s prominutím pl....do moře. :(

z hlediska velikosti FVE 30MW není zas tak málo- porovnávat to s jinými (a stabilními ) zdroji je mimo.
Prvotní blbost je vůbec uvažovat o tom, že takováhle elektrárna bude stabilizovat síť. Nebude,  je to tak ,  že bude stabilizovat onu 30MW fotovoltaiku tak,  aby když je potřeba, mohla dodávat stejný výkon i když slunce nesvítí. To není zas tak malý přínos. Kdyby se ke každé "větší" FVE postavil podobný hybridní zdroj tak problémy s nestabilitou energetické sítě budou o hodně menší.
Když se stavěly Dlouhé stráně, byla energetika v úplně jiné situaci. Projekt byl dokonce zastaven,  takže se dá říct, že ta potřeba stabilizace nebyla zdaleka ta aktuální jako dnes.
Dalešice byly dimenzovány tak ,  aby dokázaly kompenzovat výpadek jednoho bloku Dukovan.

Jiří Kantner:
Citace: Martin Babrňák  18.07.2024, 14:07

Někde jsem viděl, že zkoušejí baterie s výměnným elektrolytem kdy se vyčerpá vybytí a načerpá nabytý.

tohle je zatím  největší průtoková baterie co byla postavená https://newatlas.com/energy/worlds-largest-flow-battery-grid-china/
A Saudové si nechávají stavět 3GWh průtokovou baterii.
Není to bez rizika baterka sice nehoří ale sloučeniny vanadu nejsou zrovna  žádný elixír zdraví

Milan Hudec:
Společným jmenovatelem slavnostního otevíraní jakéhokoli nesmyslu jsou chlebíčky, nepodceňoval bych vliv jejich výrobců.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana