Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?
Jan Bocek:
Citace: Kvita Ladislav 14.07.2024, 23:16
Zajímalo by mě, na co se vlastně tazatel ptá.
Také mne to napadlo. Již dávno jsem se naučil na takové hloupé otázky neodpovídat. Odpověď je třeba již v tom jeho "nicku". Zákon pana Ohma se učí na základní škole.....
Martin Babrňák:
Najdou se tací co se jednou za čas zamyslí nad něčím mimo jejich běžnou práci či vzdělání a jelikož se rádi vzdělávají a chtějí mít určitý všeobecný přehled tak si o tom chtějí něco zjistit a pak chápu, že třeba v tomto případě se odhodlá zeptat tu na elektrice kde očekává odpověď osob, které o tom něco vědí a nechce spoléhat na informace, které mu vyplivne google (a nebo si je chce potvrdit).
nedávno se mě jeden známej jen tak mimo řeč zeptal jak je možné když do domu vedou 4 dráty jsou všude venku na vn a vejš tahané jen 3. Tak jsem mu musel nakreslit a vysvětlit jak je to s uzemňovacím uzlem v trafačce
Václav Třetí:
Zeptat se, když nevím není chyba ani ostuda. Chyba je zůstat v nevědomosti.
Nám elektrikářům to nepřijde, laikům jsou v elektrotechnic e běžné věci mnohdy záhadou. Všichni máme po létech od školy nějaké mezery ve vědomostech. Něco jsme zapomněli, protože to nepoužíváme, jiné znalosti nám chybí, protože poznání se rozšiřuje a za nás jsme se to neučili. Laik si také dost často neuvědomuje souvislosti a ptá se nešikovně vzhledem k neznalosti odborných termínů.
Emanuel Kocián:
V současné době jsou skoro veškeré větší a velké akumulace dimenzované pouze na 1-2 hodiny provozu max., protože je z toho v Kč/kapacita.rok největší finanční výnos. Využívá se to totiž prakticky výhradně pro poskytování tzv. podpůrných služeb přenosové soustavy, tj. aby to vykrývalo nějaké krátkodobé provaly v řádu minut (než prostě stačí najet nebo sjet dolů nějaký systémovější avšak pomalejší zdroj). Ne na to, aby to akumulovalo elektřinu přes den a ve špičce ji cpalo systémově zpátky do sítě - pokud se tak mimoděk děje, tak je to v zásadě pouze sekundární využití a ne primárně plánované.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana