Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?

(1/2) > >>

scoobydoo:

Zajímalo by mě, proč jsou kabely uložené v zemi v průřezu např. 3x240+120, zatímco lana vrchního vedení nízkého napětí mají mnohem slabší průřezy?

Jiří_Hrubý:
Citace: scoobydoo  12.07.2024, 21:28

Zajímalo by mě, proč jsou kabely uložené v zemi v průřezu např. 3x240+120, zatímco lana vrchního vedení nízkého napětí mají mnohem slabší průřezy?

Souvisí to s několika faktory.
Sítě nn nejsou rozlohou nijak rozsáhlé, takže pro splnění podmínek odpojení a úbytků to vyhoví. Nároky se však zvyšují a může přestat vyhovovat.
Proudová zatižitelnost Ale je vyšší, než u kabelu AYKY.
AlFe snese vyšší oteplení, díky chlazení na vzduchu a vzdálenosti vodičů.
Z pohledu mechaniky by použití velkých průřezů, znamenalo použití opěrných bodů s velkými tahy, což by nebylo na síti nn ekonomické.

Navíc při kladení nových kabelů do země, rozumný projektant průřez lehce naddimenzuje, s ohledem na rozvoj sítě, protože kabel samotný, je v takovém projektu  ta nejlevnější položka.

František Janeček:
Pro přenos stejného výkonu při vn teče menší proud než při nn a tak stačí menší průřez.

Václav Třetí:

Jedním z důvodů je také to, že vrchní vedení neisolovanými vodiči na konzolách s isolátory jsou obvykle stará nejméně 40  let. Tehdá byly menší nároky, tudíž slabší vodiče vyhovovaly. Dnes se nová vedení dělají s určitým výhledem do budoucna, přesto jsem již zažil, že se rozvody udělané v 90. létech předělávaly, protože nevyhovovaly nárokům odběratelů.

U vysokého napětí na přívodu distribučního (obecního) trafa je napětí zhruba 50x až 100x vyšší (22kV, 35kV) takže pro daný přenášený výkon stačí vodiče slabší, důležité jsou jiné parametry, zejména odpor vodičů a mechanická pevnost.

Kvita Ladislav:

Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?

Zajímalo by mě, na co se vlastně tazatel ptá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana