Jaké vidíte pro/ proti komunitní energetice?
Jaromír Táborský:
Odskočil jsem si na dva týdny za bráchou do Států a byl jsem částečně zasvěcen tamní komunitě která sdílí různé části energetického systému. Nakonec mi řekli, že to máme u nás taky. Jenže ať se doptávám jak chci, tak dostávám buď teorii nebo něco, o čemž tedy pochybuji, že je možné.
Jak je třeba u nás dalece možná existence baterie v jedné obci a její spotřeba v obci jiné? Alespoň tna tom principu chápu komunitní energetický systém. Taková diverzifikace vypadá zajímavě ale v Česku alepoň pro mě zatím nepředstavitel ná.
Jiří_Hrubý:
Citace: Jaromír Táborský 12.07.2024, 20:05
Jak je třeba u nás dalece možná existence baterie v jedné obci a její spotřeba v obci jiné? Alespoň tna tom principu chápu komunitní energetický systém. Taková diverzifikace vypadá zajímavě ale v Česku alepoň pro mě zatím nepředstavitel ná.
Asi taková blbost, jako když dráty patří eonu a zákazník kupuje elektriku od PRE, nebo si dobrovolně připlatí za elektriku z OZE, ač bydlí někde, kde žádný takový zdroj není.
Zkrátka všechno to bude jen o "přefakturování" výroby a spotřeby členů "komunity" a zaplacení distributorovi za přenos. Předpokládám, že i to obchodování a evidence bude něco stát, protože někdo bude muset obsluhovat datová centra, která budou mít na starost výstupy z tisíců elektroměrů.
Jestli mají někde ve státech čistokrevnou LDS krmenou pouze OZE jednotlivých obyvatel rezervace, pak by se dalo hovořit o čistokrevné komunitní energetice.
Jakmile ale nemají podchycenou distribuci, je to jen o obchodování stylem vyrobím, ve stejné době někdo jinde zdělá a hlavně někdo zaplatí přenos a vyřízení transakce.
Pro řízení soustavy celkem na nic, pokud bude část komuny v Aši a druhá v Ostravě a v Aši bude pršet a potřeba spotřeby a v Ostravě slunečno a nadprodukce OZE, tak sice fakturačně to bude fajn, ale technicky k ničemu.
Jaromír Táborský:
Tak tedy jsem z toho celý srnec, daněk a jelen. Mám se o to zajímat? Rád bych se rozhodl sám a ptal jsem se na pro a proti.
Prokop Buben:
Pokud to TECHNICKY funguje v USA, musí to TECHNICKY fungovat i u nás (nemám osobní zkušenost). Nejhorší je, že u nás furt přemejšlíme, proč to rozhodně nemůže jít a tak raději neděláme nic.
Jaromír Táborský:
Citace: Prokop Buben 13.07.2024, 17:45
Nejhorší je, že u nás furt přemejšlíme, proč to rozhodně nemůže jít a tak raději neděláme nic.
Tak to cítím také. Vše nové, jakákoliv změna je u nás vždy na odstřel.
Ovšem...
Citace: Prokop Buben 13.07.2024, 17:45
Pokud to TECHNICKY funguje v USA, musí to TECHNICKY fungovat i u nás
... to si nejsem jistý. Tamní síť je přece jen jiná. Ohmův zákon ok, to bude stejné :-)
Zkusím najít někoho, kdo v té komunitě je. Nezdá se mi, že by někdo vymýšlel něco u nás neproveditelné ho. Na druhou stranu nemám žádné růžové brýle v tom, že by to byla snadná brnkačka. Jsem prostě toho názoru, že dozvědět se něvco seriozního se z médií prostě nedozvím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana